torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Expansion trots krisår för regionens inkubatorer

Den ekonomiska snålblåsten tycks inte ha nått in i regionens inkubatorer. På Ideon i Lund reste inkubatorbolagen mer kapital 2009 än 2008, och även i andra inkubatorer ökade aktiviteten förra året. Det visar Rapidus kartläggning.

Totalt reste bolagen i Ideon Bioincubator och Ideon Innovation 56 miljoner kronor 2009. Någon jämförbar siffra för 2008 finns inte eftersom inga äldre siffror redovisats för bioinkubatorn, men i Ideon Innovation restes 12 miljoner kronor 2008 och 30 miljoner 2007.

2009 gick majoriteten av pengarna till företagen i Ideon Bioincubator, trots att de är hälften så många som de 16 bolagen i Ideon Innovation.

— Life science-bolagen drar generellt in mer pengar eftersom de behöver mer pengar, säger Evy Lundgren-Åkerlund, tillförordnad inkubatorchef i Lund.

Bland annat tog Phase Holographic Imaging in sju miljoner kronor, Nexam Chemical ett antal miljoner i samband med avknoppningen från Perstorp, och Clinical Laserthermia Systems knappt fem miljoner inför börsnoteringen i april. På Ideon Innovation är de stora investeringarna färre, men i slutet av året drog nätrekryteringsbolaget Resources On Internet in fyra miljoner kronor och i början av 2010 fick Resqu, med Mats Lindoff i ägarlistan, in fem miljoner.

Någon större tillströmning av nya entreprenörer på grund av den ekonomiska krisen har dock inte märkts.

— Det var inte det inflöde av idéer som vi förväntade oss, men kanske kommer det nu när varslen får effekt, säger Patrik Andersson, verksamhetsansvarig för Ideon Innovation.

På Malmöinkubatorn Minc är siffrorna bara klara för första halvåret 2009, då bolagen attraherade 8,1 miljoner kronor. Det kan jämföras med perioden 2005-2008 då inkubatorföretagen tog in cirka 50 miljoner kronor — men då stod Polar Rose ensamt för ungefär tre fjärdedelar av summan genom Nordic Venture Partners investering på fyra miljoner euro 2006. Efter att tio Minc-bolag flyttat ut i förra månaden finns nu ett tjugotal kvar.

Medeons inkubator drog igång först 2007 och har inga uppgifter om riskkapital. Verksamheten har successivt utökats till att i dag omfatta sju bolag.

På danska sidan Sundet har IT-inkubatorn 5te i Köpenhamn enligt föreståndaren David Stray Jørgensen haft en beläggning på 93 procent 2009. På systerinkubatorn 5teUnit har dock delar av lokalerna stått tomma under året.

Erik Olausson

Den ekonomiska snålblåsten tycks inte ha nått in i regionens inkubatorer. På Ideon i Lund reste inkubatorbolagen mer kapital 2009 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.