onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Expansion trots krisår för regionens inkubatorer

Den ekonomiska snålblåsten tycks inte ha nått in i regionens inkubatorer. På Ideon i Lund reste inkubatorbolagen mer kapital 2009 än 2008, och även i andra inkubatorer ökade aktiviteten förra året. Det visar Rapidus kartläggning.

Totalt reste bolagen i Ideon Bioincubator och Ideon Innovation 56 miljoner kronor 2009. Någon jämförbar siffra för 2008 finns inte eftersom inga äldre siffror redovisats för bioinkubatorn, men i Ideon Innovation restes 12 miljoner kronor 2008 och 30 miljoner 2007.

2009 gick majoriteten av pengarna till företagen i Ideon Bioincubator, trots att de är hälften så många som de 16 bolagen i Ideon Innovation.

— Life science-bolagen drar generellt in mer pengar eftersom de behöver mer pengar, säger Evy Lundgren-Åkerlund, tillförordnad inkubatorchef i Lund.

Bland annat tog Phase Holographic Imaging in sju miljoner kronor, Nexam Chemical ett antal miljoner i samband med avknoppningen från Perstorp, och Clinical Laserthermia Systems knappt fem miljoner inför börsnoteringen i april. På Ideon Innovation är de stora investeringarna färre, men i slutet av året drog nätrekryteringsbolaget Resources On Internet in fyra miljoner kronor och i början av 2010 fick Resqu, med Mats Lindoff i ägarlistan, in fem miljoner.

Någon större tillströmning av nya entreprenörer på grund av den ekonomiska krisen har dock inte märkts.

— Det var inte det inflöde av idéer som vi förväntade oss, men kanske kommer det nu när varslen får effekt, säger Patrik Andersson, verksamhetsansvarig för Ideon Innovation.

På Malmöinkubatorn Minc är siffrorna bara klara för första halvåret 2009, då bolagen attraherade 8,1 miljoner kronor. Det kan jämföras med perioden 2005-2008 då inkubatorföretagen tog in cirka 50 miljoner kronor — men då stod Polar Rose ensamt för ungefär tre fjärdedelar av summan genom Nordic Venture Partners investering på fyra miljoner euro 2006. Efter att tio Minc-bolag flyttat ut i förra månaden finns nu ett tjugotal kvar.

Medeons inkubator drog igång först 2007 och har inga uppgifter om riskkapital. Verksamheten har successivt utökats till att i dag omfatta sju bolag.

På danska sidan Sundet har IT-inkubatorn 5te i Köpenhamn enligt föreståndaren David Stray Jørgensen haft en beläggning på 93 procent 2009. På systerinkubatorn 5teUnit har dock delar av lokalerna stått tomma under året.

Erik Olausson

Den ekonomiska snålblåsten tycks inte ha nått in i regionens inkubatorer. På Ideon i Lund reste inkubatorbolagen mer kapital 2009 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.