torsdag 21 november 2024

inloggad som

Finansinspektionen synar handel med Alligatoraktier

Ideonbolaget Alligator Bioscience handlas sedan januari mot sin vilja på handelsplatsen Alternativa Aktiemarknaden. Nu har företagsledningen fått Finansinspektionen att utreda saken.

Alligator, som utvecklat en teknologi för att öka effektiviteten i proteiner, anser sig inte kunna ge marknaden tillräckligt rättvis information för att handlas på Alternativa Aktiemarknaden.

— Vi tycker det är bekymmersamt med handeln där, eftersom vi inte går ut med någon officiell information. Vår information går direkt till våra aktieägare. Därför har vi bett att slippa vara med på listan, säger VD Gun-Britt Fransson.

Men Alternativa Aktiemarknaden tänker inte självmant plocka bort aktien. VD Carl Johan Högbom säger till Rapidus att det har kommit signaler från tillräckligt många små ägare för att tro att det finns ett behov av en sådan tjänst för företag som Alligator Bioscience.

— Genom oss slipper aktieägarna använda handelsplatser som Blocket och liknande. Dessutom graderar vi informationskvaliteten och genomför själva affären, genom hela transaktionskedjan, säger han.

Även Bluefish Pharmaceuticals i Stockholm handlas på handelsplatsen mot sin vilja, och gör därför gemensam sak med Alligator för att få slippa den oönskade handeln. Finansinspektionen har nu inlett en utredning, som kan leda till påföljder som anmärkning, varning eller böter.

Tidigare har andra skånska bolag såsom CellaVision, ProstaLund och Anox också handlats på Alternativa Aktiemarknaden mot sin vilja. CellaVision finns numera på First North, medan ProstaLund avnoterats. Anox gick ihop med Kaldnes och ägs numera av Veolia Water Solutions and Technologies AB.

Anders Frick

Ideonbolaget Alligator Bioscience handlas sedan januari mot sin vilja på handelsplatsen Alternativa Aktiemarknaden. Nu har företagsledningen fått Finansinspektionen att utreda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.