Kort sagt: Viktiga framsteg för ett av Active Biotechs mest lovande projekt fick aktien att mer än fördubblas i värde under några veckor i december och januari. I dag har bolaget ett börsvärde på cirka sju miljarder kronor, högst bland de bolag på Stockholmsbörsen som ännu inte har några intäkter från färdiga produkter att visa upp.
Kursuppgången är motiverad, men nu krävs det fler positiva nyheter för att aktien i det Lundabaserade forskningsbolaget ska kunna fortsätta upp.
Av: Anders Haskel, gästskribent
Active Biotech har länge tillhört de mest lovande forskningsföretagen i Sverige. Förklaringen till den höga värderingen är också att Active Biotech har flera produkter som kommit långt i forskning. Men även om de tar sig hela vägen fram dröjer det fortfarande flera år innan produkterna är ute på marknaden.
All läkemedelsforskning tar tid och är mycket kostsam. Dessutom faller många produkter bort under de olika forskningsfaserna, inte sällan på grund av biverkningar eller att produkten helt enkelt inte kan visa upp några fördelar jämfört med läkemedel som redan finns på marknaden.
Men som sagt, nu verkar Active Biotech äntligen ha något på gång, vilket i sig är ganska unikt bland svenska företag som inriktar sig på att ta fram nya läkemedel. Antalet bakslag inom branschen har varit många under årens lopp och framgångarna få.
Rallyt i aktien kom efter att bolaget redovisat positiva data från en pågående fas II-studie med läkemedelskandidaten Tasq för behandling av prostatacancer. Färre patienter i den grupp som behandlades med Tasq försämrades under en sexmånadersperiod jämfört med andra patienter.
Nästa steg blir att presentera ytterligare data från studien, men av stor betydelse för aktiemarknaden blir framför allt att bolaget hittar en partner som kan ställa upp med finansiella muskler för att ta produkten genom nästa utvecklingsfas. Enligt uppgifter från nyhetsbyråer räknar inte bolaget med att nå ett sådant avtal före halvårsskiftet, men när det väl är på plats kan det vara dags för ett nytt lyft i aktien.
Därefter är det dags för en ny väntan för aktieägarna under tiden som produkten befinner sig i fas III, där den testas på ett större antal patienter. Efter ett lyckat utfall i denna fas börjar produkten bli färdig för registrering och lansering.
Samtidigt finns det en del annat i Active Biotechs portfölj som kan skapa såväl glädje som sorg hos aktieägarna. Långt framme ligger Laquinimod, ett läkemedel mot multipel skleros som Active Biotech utvecklar tillsammans med israeliska Teva. Produkten kan vara på marknaden inom ett par år och har stor kommersiell potential, men det finns samtidigt analytiker som varnar för att aktiekursen redan speglar en framtida framgång för Laquinimod. Eventuella negativa nyheter från den pågående fas III-studien skulle därför slå hårt mot aktien.
Ytterligare ett läkemedel, Anyara, befinner sig i fas III och har därmed goda förutsättningar att nå ända fram till kommersialisering. Vid behandling av avancerad njurcancer har patienter uppvisat en överlevnadstid som är dubbelt så lång som förväntad. Active Biotech bedömer att resultaten av fas III-studien ska kunna presenteras om ungefär ett år.
Till detta kommer att Active Biotech har ytterligare några läkemedel som befinner sig i klinisk prövningsfas, men dessa har i nuläget begränsad betydelse för Active Biotechs aktiekurs.
Efter kurslyftet har kraven på bolaget höjts och sammantaget ser det inte ut att komma tillräckligt med positiva nyheter från bolaget under de närmsta månaderna för att aktien ska orka vidare från dagens nivå. Vad som kan kullkasta denna slutsats är att någon lägger ett bud på bolaget. Ett namn som brukar nämnas i detta sammanhang är samarbetspartnern Teva.
Ursprunget till Active Biotech är forskning som fanns inom Pharmacia. När verksamheten hotades av nedläggning 1999 köptes den upp av finansmannen Bo Håkanssons Active. Ett par år senare tog en annan finansman, Mats Arnhög, över som ny huvudägare. Han har visat stor tro på bolaget och bland annat stöttat genom att delta i ett antal nyemissioner, senast i somras.