måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Börsrallyt över för skånsk bioteknikkomet

Kort sagt: Viktiga framsteg för ett av Active Biotechs mest lovande projekt fick aktien att mer än fördubblas i värde under några veckor i december och januari. I dag har bolaget ett börsvärde på cirka sju miljarder kronor, högst bland de bolag på Stockholmsbörsen som ännu inte har några intäkter från färdiga produkter att visa upp.
Kursuppgången är motiverad, men nu krävs det fler positiva nyheter för att aktien i det Lundabaserade forskningsbolaget ska kunna fortsätta upp.

Av: Anders Haskel, gästskribent

Active Biotech har länge tillhört de mest lovande forskningsföretagen i Sverige. Förklaringen till den höga värderingen är också att Active Biotech har flera produkter som kommit långt i forskning. Men även om de tar sig hela vägen fram dröjer det fortfarande flera år innan produkterna är ute på marknaden.

All läkemedelsforskning tar tid och är mycket kostsam. Dessutom faller många produkter bort under de olika forskningsfaserna, inte sällan på grund av biverkningar eller att produkten helt enkelt inte kan visa upp några fördelar jämfört med läkemedel som redan finns på marknaden.

Men som sagt, nu verkar Active Biotech äntligen ha något på gång, vilket i sig är ganska unikt bland svenska företag som inriktar sig på att ta fram nya läkemedel. Antalet bakslag inom branschen har varit många under årens lopp och framgångarna få.

Rallyt i aktien kom efter att bolaget redovisat positiva data från en pågående fas II-studie med läkemedelskandidaten Tasq för behandling av prostatacancer. Färre patienter i den grupp som behandlades med Tasq försämrades under en sexmånadersperiod jämfört med andra patienter.

Nästa steg blir att presentera ytterligare data från studien, men av stor betydelse för aktiemarknaden blir framför allt att bolaget hittar en partner som kan ställa upp med finansiella muskler för att ta produkten genom nästa utvecklingsfas. Enligt uppgifter från nyhetsbyråer räknar inte bolaget med att nå ett sådant avtal före halvårsskiftet, men när det väl är på plats kan det vara dags för ett nytt lyft i aktien.

Därefter är det dags för en ny väntan för aktieägarna under tiden som produkten befinner sig i fas III, där den testas på ett större antal patienter. Efter ett lyckat utfall i denna fas börjar produkten bli färdig för registrering och lansering.

Samtidigt finns det en del annat i Active Biotechs portfölj som kan skapa såväl glädje som sorg hos aktieägarna. Långt framme ligger Laquinimod, ett läkemedel mot multipel skleros som Active Biotech utvecklar tillsammans med israeliska Teva. Produkten kan vara på marknaden inom ett par år och har stor kommersiell potential, men det finns samtidigt analytiker som varnar för att aktiekursen redan speglar en framtida framgång för Laquinimod. Eventuella negativa nyheter från den pågående fas III-studien skulle därför slå hårt mot aktien.

Ytterligare ett läkemedel, Anyara, befinner sig i fas III och har därmed goda förutsättningar att nå ända fram till kommersialisering. Vid behandling av avancerad njurcancer har patienter uppvisat en överlevnadstid som är dubbelt så lång som förväntad. Active Biotech bedömer att resultaten av fas III-studien ska kunna presenteras om ungefär ett år.

Till detta kommer att Active Biotech har ytterligare några läkemedel som befinner sig i klinisk prövningsfas, men dessa har i nuläget begränsad betydelse för Active Biotechs aktiekurs.

Efter kurslyftet har kraven på bolaget höjts och sammantaget ser det inte ut att komma tillräckligt med positiva nyheter från bolaget under de närmsta månaderna för att aktien ska orka vidare från dagens nivå. Vad som kan kullkasta denna slutsats är att någon lägger ett bud på bolaget. Ett namn som brukar nämnas i detta sammanhang är samarbetspartnern Teva.

Ursprunget till Active Biotech är forskning som fanns inom Pharmacia. När verksamheten hotades av nedläggning 1999 köptes den upp av finansmannen Bo Håkanssons Active. Ett par år senare tog en annan finansman, Mats Arnhög, över som ny huvudägare. Han har visat stor tro på bolaget och bland annat stöttat genom att delta i ett antal nyemissioner, senast i somras.

Kort sagt: Viktiga framsteg för ett av Active Biotechs mest lovande projekt fick aktien att mer än fördubblas i värde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.