torsdag 21 november 2024

inloggad som

Börsrallyt över för skånsk bioteknikkomet

Kort sagt: Viktiga framsteg för ett av Active Biotechs mest lovande projekt fick aktien att mer än fördubblas i värde under några veckor i december och januari. I dag har bolaget ett börsvärde på cirka sju miljarder kronor, högst bland de bolag på Stockholmsbörsen som ännu inte har några intäkter från färdiga produkter att visa upp.
Kursuppgången är motiverad, men nu krävs det fler positiva nyheter för att aktien i det Lundabaserade forskningsbolaget ska kunna fortsätta upp.

Av: Anders Haskel, gästskribent

Active Biotech har länge tillhört de mest lovande forskningsföretagen i Sverige. Förklaringen till den höga värderingen är också att Active Biotech har flera produkter som kommit långt i forskning. Men även om de tar sig hela vägen fram dröjer det fortfarande flera år innan produkterna är ute på marknaden.

All läkemedelsforskning tar tid och är mycket kostsam. Dessutom faller många produkter bort under de olika forskningsfaserna, inte sällan på grund av biverkningar eller att produkten helt enkelt inte kan visa upp några fördelar jämfört med läkemedel som redan finns på marknaden.

Men som sagt, nu verkar Active Biotech äntligen ha något på gång, vilket i sig är ganska unikt bland svenska företag som inriktar sig på att ta fram nya läkemedel. Antalet bakslag inom branschen har varit många under årens lopp och framgångarna få.

Rallyt i aktien kom efter att bolaget redovisat positiva data från en pågående fas II-studie med läkemedelskandidaten Tasq för behandling av prostatacancer. Färre patienter i den grupp som behandlades med Tasq försämrades under en sexmånadersperiod jämfört med andra patienter.

Nästa steg blir att presentera ytterligare data från studien, men av stor betydelse för aktiemarknaden blir framför allt att bolaget hittar en partner som kan ställa upp med finansiella muskler för att ta produkten genom nästa utvecklingsfas. Enligt uppgifter från nyhetsbyråer räknar inte bolaget med att nå ett sådant avtal före halvårsskiftet, men när det väl är på plats kan det vara dags för ett nytt lyft i aktien.

Därefter är det dags för en ny väntan för aktieägarna under tiden som produkten befinner sig i fas III, där den testas på ett större antal patienter. Efter ett lyckat utfall i denna fas börjar produkten bli färdig för registrering och lansering.

Samtidigt finns det en del annat i Active Biotechs portfölj som kan skapa såväl glädje som sorg hos aktieägarna. Långt framme ligger Laquinimod, ett läkemedel mot multipel skleros som Active Biotech utvecklar tillsammans med israeliska Teva. Produkten kan vara på marknaden inom ett par år och har stor kommersiell potential, men det finns samtidigt analytiker som varnar för att aktiekursen redan speglar en framtida framgång för Laquinimod. Eventuella negativa nyheter från den pågående fas III-studien skulle därför slå hårt mot aktien.

Ytterligare ett läkemedel, Anyara, befinner sig i fas III och har därmed goda förutsättningar att nå ända fram till kommersialisering. Vid behandling av avancerad njurcancer har patienter uppvisat en överlevnadstid som är dubbelt så lång som förväntad. Active Biotech bedömer att resultaten av fas III-studien ska kunna presenteras om ungefär ett år.

Till detta kommer att Active Biotech har ytterligare några läkemedel som befinner sig i klinisk prövningsfas, men dessa har i nuläget begränsad betydelse för Active Biotechs aktiekurs.

Efter kurslyftet har kraven på bolaget höjts och sammantaget ser det inte ut att komma tillräckligt med positiva nyheter från bolaget under de närmsta månaderna för att aktien ska orka vidare från dagens nivå. Vad som kan kullkasta denna slutsats är att någon lägger ett bud på bolaget. Ett namn som brukar nämnas i detta sammanhang är samarbetspartnern Teva.

Ursprunget till Active Biotech är forskning som fanns inom Pharmacia. När verksamheten hotades av nedläggning 1999 köptes den upp av finansmannen Bo Håkanssons Active. Ett par år senare tog en annan finansman, Mats Arnhög, över som ny huvudägare. Han har visat stor tro på bolaget och bland annat stöttat genom att delta i ett antal nyemissioner, senast i somras.

Kort sagt: Viktiga framsteg för ett av Active Biotechs mest lovande projekt fick aktien att mer än fördubblas i värde […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.