fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mer pengar från Novo och CAT till virusmedel

Läkemedelsbolaget Inagen i Roskilde har fått drygt fem miljoner danska kronor av ägarna Novo Seeds och CAT Innovation, som gick in med ett liknande belopp för drygt ett år sedan. Pengarna ska användas för att ta bolagets läkemedelssubstans från cellstudier till djurförsök.

Inagen utvecklar läkemedel mot virusinfektioner med hjälp av en egen, patenterad teknologi. Läkemedlen kommer bestå av en struktur som binder till proteiner på ytan hos de celler som infekterats av viruset, och dödar cellerna. Bolagets första kandidat är en substans mot cytomegalovirus (CMV). Viruset är vanligt och ger inga eller lindriga symtom hos de flesta människor men kan leda till livshotande sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, som transplanterade och cancerpatienter. Dagens behandlingar är ofta otillräckliga, bland annat på grund av resistensutveckling, och ger kraftiga biverkningar.

— Vi har väldigt starka data från våra studier hittills. I cellkulturer har vi kunnat visa att vår substans är minst tusen gånger mer effektiv än de läkemedel som finns på marknaden i dag, säger Inagens VD Thomas Kledal.

Av de omkring 100.000 transplantationer som utförs globalt varje år kräver mer än varannan behandling mot CMV och marknadspotentialen för ett läkemedel är flera hundra miljoner dollar, enligt Thomas Kledal.

Inagen grundades 2007 men redan 2004 vann affärsplanen för bolaget den danska grenen av tävlingen Venture Cup. Bolaget har fem anställda. I styrelsen sitter bland andra Peter Wulff, medgrundare av Bavarian Nordic, och Leif Helth Jensen, medgrundare av NeuroSearch och Zealand Pharma.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsbolaget Inagen i Roskilde har fått drygt fem miljoner danska kronor av ägarna Novo Seeds och CAT Innovation, som gick […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.