fredag 29 mars 2024

inloggad som

Mer pengar från Novo och CAT till virusmedel

Läkemedelsbolaget Inagen i Roskilde har fått drygt fem miljoner danska kronor av ägarna Novo Seeds och CAT Innovation, som gick in med ett liknande belopp för drygt ett år sedan. Pengarna ska användas för att ta bolagets läkemedelssubstans från cellstudier till djurförsök.

Inagen utvecklar läkemedel mot virusinfektioner med hjälp av en egen, patenterad teknologi. Läkemedlen kommer bestå av en struktur som binder till proteiner på ytan hos de celler som infekterats av viruset, och dödar cellerna. Bolagets första kandidat är en substans mot cytomegalovirus (CMV). Viruset är vanligt och ger inga eller lindriga symtom hos de flesta människor men kan leda till livshotande sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, som transplanterade och cancerpatienter. Dagens behandlingar är ofta otillräckliga, bland annat på grund av resistensutveckling, och ger kraftiga biverkningar.

— Vi har väldigt starka data från våra studier hittills. I cellkulturer har vi kunnat visa att vår substans är minst tusen gånger mer effektiv än de läkemedel som finns på marknaden i dag, säger Inagens VD Thomas Kledal.

Av de omkring 100.000 transplantationer som utförs globalt varje år kräver mer än varannan behandling mot CMV och marknadspotentialen för ett läkemedel är flera hundra miljoner dollar, enligt Thomas Kledal.

Inagen grundades 2007 men redan 2004 vann affärsplanen för bolaget den danska grenen av tävlingen Venture Cup. Bolaget har fem anställda. I styrelsen sitter bland andra Peter Wulff, medgrundare av Bavarian Nordic, och Leif Helth Jensen, medgrundare av NeuroSearch och Zealand Pharma.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsbolaget Inagen i Roskilde har fått drygt fem miljoner danska kronor av ägarna Novo Seeds och CAT Innovation, som gick […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]