torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Rapidusvinnarna växer — sysselsätter idag över 1.000 personer

Kort sagt: Vinnarna av Årets Rapidusföretag har alla fortsatt växa sedan utmärkelsen. Vissa har dock hunnit längre än andra. QlikTech har sprängt miljardvallen, medan Lyyn fortsatt ligger på en handfull miljoner i omsättning.
Inför kvällens prisutdelning för 2009 följer vi också upp Kapow Technologies och den allra första vinnaren, CellaVision.

Av Kristian Svensson

Det kan vara vanskligt att dela ut priser. I alltför många fall har hyllade vinnare fallit platt till marken ganska kort efteråt. Därför är det med både stort intresse och viss lättnad det går att konstatera att samtliga åtta som blivit Årets Rapidusföretag fortfarande är aktiva.

Förra veckan satte vi ljuset på TAT, Jolife, IO Interactive och BoneSupport. Idag fokuserar vi på vad som hänt i tre innovationsföretag från Lund och ett från Danmark.

Det tog CellaVision sex år från Rapiduspriset 2001 och hela tretton år från starten att nå lönsamhet. Idén är utrustning för bildbaserad analys av blod och andra kroppsvätskor. För de tre första kvartalen ifjol var vinsten sex miljoner kronor och omsättningen 62 miljoner, nästan åtta gånger mer än vid Rapidus utmärkelse.

I runda tal finns hälften av försäljningen i Nordamerika och hälften i Europa. I höstas kom så ett godkännande för den japanska marknaden, som är den näst största i världen för labbutrustning. Bolaget planerar nu en flytt från aktielistan First North till OMX-börsens Small Cap-lista i Stockholm.

Också Ideonföretaget Lyyn har rötterna i medicinteknik, även om dagens kunder inte hittas på laboratorier och sjukhus. I centrum står en datoralgoritm som tvättar bort onödig information i realtidsbilder. På detta sätt kan man med kamerateknik förbättra sikten i exempelvis mörker och tät dimma. Det ursprungliga användningsområdet var granskning av ögats fina blodkärl.

Lyyn blev Årets Rapidusföretag 2007 efter att ha börjat sälja till bland annat den amerikanska undervattensindustrin. Omsättningen låg på drygt tre miljoner kronor, med en lika stor förlust. För 2009 landar försäljningen runt fyra miljoner. Enligt företagsledningen nåddes positivt kassaflöde under sista kvartalet.

Året före Lyyn, 2006, gick priset till danska Kapow Technologies. Bolaget arbetar med mjukvara för automatisk sammanställning av data från olika webbplatser, så kallade mashup-lösningar. Huvudkontoret flyttades redan 2005 från Hørsholm till Palo Alto i hjärtat av Silicon Valley.

Grundaren och tekniske chefen Stefan Andreasen säger sig ha märkt ett uppsving under den finansiella krisen. Bolagets produkter är skapade för snabb implementering och enkel informationsinsamling, något som är i ropet i denna tid av effektivisering.

Nyligen har kund nummer 400 landats. Företaget har 40 anställda, bland annat på en utvecklingsavdelning i Köpenhamn. Sista kvartalet ifjol övergick försäljningen för första gången kostnaderna. För att rida vidare på den positiva vågen håller nu fler säljare på att rekryteras.

Ett bolag som också flyttat sätet till USA är QlikTech. När Rapidus prisade företaget 2004 var det för att försäljningen hade börjat ta rejäl fart. Omsättningen var cirka 100 miljoner kronor och antalet anställda låg runt 100. Juryn lämnade följande omdöme:

”Ett innovativt företagsbygge, baserat på föredömlig strategi kring ledning och finansiering, som lagt grunden till ett framgångsexempel på väg att erövra världsmarknaden.”

I dagsläget kan vi konstatera att QlikTech är den vinnare som växt sig allra störst. Ifjol gick företaget ut med att försäljningen för 2008 spräckte miljardvallen, i svenska kronor mätt. De anställda uppgår idag till över 500, varav cirka 150 sitter kvar på Ideon i Lund. Kunderna finns i 95 länder världen över, men i övrigt är bolaget ganska förteget med siffror. Under en längre tid har det i alla fall talats om en notering på Nasdaq-börsen för QlikTechs del.

Gemensamt för dessa fyra bolag — och de andra fyra Rapiduspristagarna — är att de i något skede tagit in extern finansiering. QlikTech och TAT startade som konsultverksamheter, men tog senare in kapital. Utvecklingsbolag som CellaVison, BoneSupport och Jolife har helt byggts med riskkapital.

Även om två av de åtta företagen leds av kvinnor har jämställdheten i styrelserna, likt näringslivet i stort, inte utvecklats på något imponerande sätt. Bortsett från just Yvonne Mårtensson på CellaVision och Charlotta Falvin på TAT, är det bara den tidigare SpectraCure VD:n Kerstin Jakobsson som sticker ut som ordinarie kvinnlig ledamot bland totalt 50 platser. Kerstin Jakobsson sitter i styrelsen för Lyyn.

Tillsammans sysselsätter pristagarna idag över 1.000 personer. Alla har det gemensamt att de relativt tidigt blivit internationella och börjat tackla inte minst den amerikanska marknaden.

Kort sagt: Vinnarna av Årets Rapidusföretag har alla fortsatt växa sedan utmärkelsen. Vissa har dock hunnit längre än andra. QlikTech […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]


  • Bonesupport kan dubbla i USA

    Bonesupport i Lund ser fram emot en 40-procentig total försäljningsökning i samband med en potentiell dubbling i USA. Detta efter ett nytt FDA-godkännande som gäller företagets bencement.

  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

  • Bonesupport krossar prognoser

    Lundabolaget accelererar försäljningen i USA. Ökningen i landet är 117 procent jämfört med fjolårets tre första kvartal.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • …medan Cellavision vinstvarnar

    Lunds bioteknikstjärna Cellavision flaggade efter börsens stängning på måndagen för ett riktigt dåligt första kvartal. Cellavision redovisar preliminära siffror före […]

  • Dagens rapporter

    Här följer ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag. Nederman Den Helsingborgsbaserade luftfilter-jätten Nederman rubricerar bokslutskommunikén med: ”Stabil avslutning […]

  • Tungt för Cellavision

    Året 2022 började bra men slutade dåligt för Lunds bioteknikstjärna Cellavision, som tillverkar laboratorieutrustning för blodanalys. Aktien föll tungt på […]

  • Här är de skånska börsvinnarna 2022

    Spannmål, läkemedel och elektronik var de branscher som ledde till kraftigast aktieuppgångar under 2022 bland de skånska noterade bolagen. Den […]

  • Rapidusvinnare lyfter på börsen trots pandemin

    Kort sagt: 2008 utsågs BoneSupport till Årets Rapidusföretag och 2017 börsnoterades bolaget. Starten blev trög och efter ett år var en […]