torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Lundabolaget Medtentia blir helfinskt

Medicinteknikföretaget Medtentia på Ideon har ombildats till ett finskt bolag, Medtentia International. Tidigare fanns dotterbolag i Finland, men nu är istället moderbolaget finskt. Skälet är att Medtentia lovats fyra miljoner kronor i stöd från den finska innovationsmyndigheten Tekes, som bara investerar i finska företag.

— Stödet är av en sådan kaliber att det är värt för oss att göra den här svängen för verksamheten. Vi har förhoppningar om att Tekes ska stödja oss även i framtiden, säger Medtentias VD Olli Keränen.

Just nu genomför Medtentia en investeringsrunda där ägarna satsar närmare 15 miljoner kronor. Tillsammans med stödet från Tekes säkrar det bolagets ekonomi fram till mitten av 2011. Vid det laget räknar Olli Keränen med att ha startat försäljning av bolagets produkt, en reparationsring som ska förenkla operation av hjärtklaffar. Medtentia har genomfört flera mindre kliniska studier och till hösten planeras ytterligare en som ska ligga till grund för CE-märkning, den kvalitetsmärkning som krävs för marknadsföring i Europa.

Medtentia har just nu två anställda, VD och en nyanställd projektledare. Verksamheten sköts i övrigt med hjälp av konsulter parallellt med att en egen organisation byggs upp i Finland. Bolaget kommer även i fortsättningen att ha kontor i Lund för att behålla kontakten med de skånska konsulterna. Största ägare är svenska Industrifonden och finska Inveni Capital. Övriga är finska riskkapitalbolaget Sentica Partners samt grundarna Olli Keränen och Dan Mogren.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikföretaget Medtentia på Ideon har ombildats till ett finskt bolag, Medtentia International. Tidigare fanns dotterbolag i Finland, men nu är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]