tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Prolightgrundare köper Spectracure

Storägarna i Lundabaserade SpectraCure, där Karolinska Developement och Industrifonden ingår, har sålt samtliga aktier i bolaget. Köparen är Masoud Khayyami, grundare till bland annat Lundabolagen Prolight Diagnostics och Acromed Invest.

Med affären får Masoud Khayyami 94 procent av aktierna i SpectraCure. Sedan starten 2003 har de tidigare ägarna skjutit till totalt 67 miljoner kronor i riskkapital. Ingen av de inblandade parterna vill dock uppge köpeskillingen i affären.

Stora delar av SpectraCures tidigare styrelse har lämnat bolaget i samband med köpet, bland dem den långvariga VD:n Kerstin Jakobsson. För stunden sitter Masoud Khayyami själv som både styrelseordförande och VD i företaget, men rekryteringsprocessen för att utöka styrelsen internationellt och hitta ny verkställande direktör är enligt honom i full gång.

— Jag vill ha en ny styrelseutformning som är målinriktad och fokuserar på de strategiska beslut som måste tas för att snabbt kommersialisera produkten, säger Masoud Khayyami.

SpectraCure har utvecklat en teknik som utnyttjar fiberoptik vid behandling av djupt sittande cancertumörer. Laserljuset förs till tumören och aktiverar där ett läkemedel som sedan tidigare har injicerats i patienten.

Tidigare har en prekliniskstudie genomförts på en mindre grupp patienter och resultaten var enligt Masoud Khayyami lovande. Nu förebereds en större studie där mellan 30-50 personer ska ingå.

— Vi har en pågående mindre nyemission och planerar en större på upp till tre miljoner dollar, där vänder vi oss främst till amerikanska investerare. Kapitalet ska användas för att slutföra de kliniska studierna under det här året, säger Masoud Khayyami.

Syftet med studien är att skaffa den dokumentation som krävs för ett godkännande av FDA, den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket.

De forna ägarna, där även Östersjöstiftelsen ingår, har diskuterat en försäljning av SpectraCure sedan slutet av 2008. Från att tidigare ha varit sju anställda har personalstyrkan det senaste året bantats betydligt. Vid övertagandet var enbart VD:n anställd i företaget men enligt Masoud Khayyami ska verksamheten nu åter skalas upp.

Joel Lyth

Storägarna i Lundabaserade SpectraCure, där Karolinska Developement och Industrifonden ingår, har sålt samtliga aktier i bolaget. Köparen är Masoud Khayyami, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.