onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Malmöforskare bygger diabetessensor med Novozymes

En glukosmätare i miniatyr som tar sin energi direkt från blodet och kan ge ständiga rapporter om sockernivån. Det är målet för två nystartade forskningsprojekt vid Malmö högskola. Bland deltagarna finns en rad europeiska universitet, Ideonbolaget Novosense samt danska enzymjätten Novozymes.

Idén att plantera in mätare direkt i kroppen för att hålla koll på olika blodvärden och trådlöst skicka mätvärden till avläsare på utsidan är inte ny. Hittills har bland annat kraftförsörjningen på lång sikt varit ett problem, men där menar Sergey Shleev, doktor i biokemi vid Malmö högskola, att man kommit en bit på vägen genom mikrometersmå bränsleceller som omvandlar blodsockret till svag ström.

— Fortfarande skulle bränslecellerna behöva bli cirka 100 gånger effektivare för att vara praktiskt användbara. Men dit tror jag att vi når, säger han.

Sergey Shleev är koordinator för ett treårigt projekt med syfte att kombinera och vidareutveckla befintlig teknik för bränsleceller, sensorer och radiosändare i miniatyr. Projektet har en total budget på nära fem miljoner euro, där EU:s sjunde ramprogram står för merparten. Utöver Malmö högskola deltar forskare från ett tiotal europeiska universitet, däribland Lunds och Århus.

Danska Novozymes bidrar främst med enzymer som behövs i bränslecellen medan tekniken för små radiosändare utvecklas av Lundabaserade Novosense. Tillsammans med anslag från Tillväxtverket har EU-projektet gett ny gnista till Novosense, som tidigare legat i dvala efter havererad kapitalresning. Idag arbetar två personer i bolaget och finansiering är klar för hela 2010, uppger delägaren Jonas Tilly.

Utvecklingen vid Malmö högskola av små, självförsörjande biosensorer bedrivs inte bara inom EU-projektet. 1 januari i år startade ett separat projekt, finansierat med knappt två miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Här handlar det om att krympa sensorerna ytterligare, bland annat genom att använda komponenter i nanometerstorlek.

Erik Olausson

En glukosmätare i miniatyr som tar sin energi direkt från blodet och kan ge ständiga rapporter om sockernivån. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.