lördag 27 april 2024

inloggad som

Jackpot för Ozmas sociala spel

Spelföretaget Ozma på inkubatorn Minc i Malmö har på mindre än en vecka håvat in mer än en miljon kronor genom ett antal olika finansieringsprogram. Pengarna ska främst gå till utveckling av företagets sociala spel Urblove, som tagits fram tillsammans med mobilföretaget WIP i Karlskrona.

— Själva spelet är färdigutvecklat, nu ska vi arbeta vidare med communityn och utveckla vår affärsmodell. Vi kommer till exempel att arrangera workshops med ungdomar i Malmö för att testa konceptet, säger Karin Ryding, som grundat Ozma tillsammans med Bobbi Augustine Sand.

Största bidraget kommer från Vinnova, som går in med 1-1,5 miljoner kronor. Bidraget kommer från programmet Var Dags IT men den exakta summan är ännu inte bestämd. En annan okänd summa kommer från organisationen Mobile Heights, inom ramen för ett projekt om mobila tjänster. Slutligen får Ozma 100.000 kronor från Malmö högskolas nystartade Medea Collaborative Media Initiative.

Med Urblove kombineras upplevelser i verkligheten med ett platsbaserat mobilspel. Spelarna utforskar nya miljöer och platser i sin stad med hjälp av ledtrådar och gåtor.

Förutom Urblove driver Ozma även projektet WeProject, som är en webbaserad tjänst för organisationsutveckling. Där tränas personalen på förändringsprocesser med hjälp av spelpedagogik.

— Vårt största projekt under den senaste tiden har varit ett spel om energi, som sedan två veckor tillbaka finns på en utställning på Tekniska Museet i Stockholm, säger Karin Ryding.

Två andra Malmöföretag som också har blivit tilldelade pengar från Vinnova är den enskilda firman Do-Fi, för mobilspel till synskadade, samt Emues Group AB, som ska skapa en affärsmodell för att göra artister mer tillgängliga för sin publik.

Anders Frick

Spelföretaget Ozma på inkubatorn Minc i Malmö har på mindre än en vecka håvat in mer än en miljon kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.