söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danskt mikrochipbolag till Silicon Valley

Efter ett tillskott i somras på fem miljoner danska kronor har Köpenhamnsbaserade mjukvarubolaget Teklatech etablerat ett brohuvud i Silicon Valley. Etableringen sker i samarbete med EDATechforce, som distribuerar Teklatechs mjukvara för att reducera brus och störningar i mikrochip.

— De är mer än bara distributörer eftersom de är tätt knutna till vår utvecklingsavdelning och ger teknisk support till våra amerikanska kunder. Kalifornien är vår viktigaste marknad. Det är nio timmars tidsskillnad så det är viktigt att kunderna har någon att ringa lokalt, säger Teklatechs VD och grundare Tobias Bjerregaard.

Teklatechs produkt, FloorDirector, blev klar för försäljning i våras men bolaget behövde ytterligare riskkapital för marknadsföring och försäljning. Under tiden tvingades bolaget skära ner personalstyrkan från åtta till fyra personer för att klara lågkonjunkturen. Nu är Teklatech dock uppe i sju anställda igen och söker ytterligare ingenjörer för att integrera FloorDirector i kundernas egen utvecklingsprocess.

— Vi har fått kunder i butiken och startat en del konkreta projekt. Vår teknik kommer ut vid en bra tidpunkt då marknaden är på väg att öppna upp, säger Tobias Bjerregaard utan att vilja precisera vilka kunderna är eller hur mycket bolaget säljer för.

I närområdet är Sverige en intressantare marknad än Danmark för Teklatech eftersom Sverige har fler mikrochiptillverkare. Bolaget riktar bland annat in sig på producenter av små mikrochip i till exempel mobiltelefoner, hörapparater och pacemakrar.

Teklatech grundades 2006 med kapital från DTU Innovation. Bolaget fick 2007 in åtta miljoner danska kronor från Seed Capital och Ulrik Danneskiold-Samsøe Holding. De fem miljonerna från i somras kom från affärsängar och statliga Væktsfonden.

Keld Broksø

Efter ett tillskott i somras på fem miljoner danska kronor har Köpenhamnsbaserade mjukvarubolaget Teklatech etablerat ett brohuvud i Silicon Valley. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.