måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Köpfest eller gäspning när Skånebolag noteras

Från 61 affärer på premiärdagarna till en enda. Det är stor skillnad på intresset för de skånska bolag som listas på Aktietorget, visar Rapidus genomgång av det senaste årets noteringar.

Av sju skånska bolag som listats på Aktietorget sedan oktober 2008 lockade medicinteknikbolaget Dignitana i Lund överlägset flest köpare de första två dagarna. 3,7 miljoner aktier bytte händer i 61 avslutade affärer dagen efter introduktionen.

I andra änden av skalan finns spelbolaget Junebud i Malmö, där tre affärer avslutades de två första dagarna, samt Lundabolaget SensoDetect, som listades i går. Fram till 14-tiden i dag hade en enda affär med 200 aktier stängts.

Däremellan finns en handfull bolag med ett trettiotal avslutade affärer under premiärdagarna, bland annat Clinical Laserthermia Systems, som listades i april, och Exini, som togs upp för handel i augusti.

I samtliga fall har bolagen gjort emissioner någon eller några månader innan noteringen. I många fall var emissionen övertecknad, men för till exempel SensoDetect tycks det inte ha spelat någon roll för köpsuget vid börsintroduktionen.

— Det var väntat. De flesta av våra ägare ser sitt innehav som en långsiktig affär och vill inte sälja nu, säger SensoDetects styrelseordförande Leif Smeby.

En alltför låg handel i aktien är dock inte hälsosam i längden, menar Günther Mårder, VD för Aktiespararna. Kursen kan utsättas för stora svängningar när ägare vill komma ur sitt innehav.

— Likviditeten är avgörande för att nya investerare ska våga gå in i bolaget. Låg omsättning på aktien är ett problem och de flesta bolagen gör allt de kan för att öka den, säger Günther Mårder.

Peter Gönczi, vice VD för Aktietorget, håller inte med helt.

— Stor handel gör det lättare för bolag att plocka in riskkapital. Men för de flesta nynoterade bolag spelar det ingen roll eftersom de just tagit in pengar, säger han.

Det senaste decenniet har allt fler bolag tagit hjälp av likviditetsgaranter, fondkomissionärer som alltid erbjuder köp- och säljkurser i aktien och tar en hacka för besväret. Fortfarande har bara en mindre del av Aktietorgets bolag sådana garanter.

Erik Olausson

Från 61 affärer på premiärdagarna till en enda. Det är stor skillnad på intresset för de skånska bolag som listas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.