lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Köpfest eller gäspning när Skånebolag noteras

Från 61 affärer på premiärdagarna till en enda. Det är stor skillnad på intresset för de skånska bolag som listas på Aktietorget, visar Rapidus genomgång av det senaste årets noteringar.

Av sju skånska bolag som listats på Aktietorget sedan oktober 2008 lockade medicinteknikbolaget Dignitana i Lund överlägset flest köpare de första två dagarna. 3,7 miljoner aktier bytte händer i 61 avslutade affärer dagen efter introduktionen.

I andra änden av skalan finns spelbolaget Junebud i Malmö, där tre affärer avslutades de två första dagarna, samt Lundabolaget SensoDetect, som listades i går. Fram till 14-tiden i dag hade en enda affär med 200 aktier stängts.

Däremellan finns en handfull bolag med ett trettiotal avslutade affärer under premiärdagarna, bland annat Clinical Laserthermia Systems, som listades i april, och Exini, som togs upp för handel i augusti.

I samtliga fall har bolagen gjort emissioner någon eller några månader innan noteringen. I många fall var emissionen övertecknad, men för till exempel SensoDetect tycks det inte ha spelat någon roll för köpsuget vid börsintroduktionen.

— Det var väntat. De flesta av våra ägare ser sitt innehav som en långsiktig affär och vill inte sälja nu, säger SensoDetects styrelseordförande Leif Smeby.

En alltför låg handel i aktien är dock inte hälsosam i längden, menar Günther Mårder, VD för Aktiespararna. Kursen kan utsättas för stora svängningar när ägare vill komma ur sitt innehav.

— Likviditeten är avgörande för att nya investerare ska våga gå in i bolaget. Låg omsättning på aktien är ett problem och de flesta bolagen gör allt de kan för att öka den, säger Günther Mårder.

Peter Gönczi, vice VD för Aktietorget, håller inte med helt.

— Stor handel gör det lättare för bolag att plocka in riskkapital. Men för de flesta nynoterade bolag spelar det ingen roll eftersom de just tagit in pengar, säger han.

Det senaste decenniet har allt fler bolag tagit hjälp av likviditetsgaranter, fondkomissionärer som alltid erbjuder köp- och säljkurser i aktien och tar en hacka för besväret. Fortfarande har bara en mindre del av Aktietorgets bolag sådana garanter.

Erik Olausson

Från 61 affärer på premiärdagarna till en enda. Det är stor skillnad på intresset för de skånska bolag som listas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.