torsdag 21 november 2024

inloggad som

Köpfest eller gäspning när Skånebolag noteras

Från 61 affärer på premiärdagarna till en enda. Det är stor skillnad på intresset för de skånska bolag som listas på Aktietorget, visar Rapidus genomgång av det senaste årets noteringar.

Av sju skånska bolag som listats på Aktietorget sedan oktober 2008 lockade medicinteknikbolaget Dignitana i Lund överlägset flest köpare de första två dagarna. 3,7 miljoner aktier bytte händer i 61 avslutade affärer dagen efter introduktionen.

I andra änden av skalan finns spelbolaget Junebud i Malmö, där tre affärer avslutades de två första dagarna, samt Lundabolaget SensoDetect, som listades i går. Fram till 14-tiden i dag hade en enda affär med 200 aktier stängts.

Däremellan finns en handfull bolag med ett trettiotal avslutade affärer under premiärdagarna, bland annat Clinical Laserthermia Systems, som listades i april, och Exini, som togs upp för handel i augusti.

I samtliga fall har bolagen gjort emissioner någon eller några månader innan noteringen. I många fall var emissionen övertecknad, men för till exempel SensoDetect tycks det inte ha spelat någon roll för köpsuget vid börsintroduktionen.

— Det var väntat. De flesta av våra ägare ser sitt innehav som en långsiktig affär och vill inte sälja nu, säger SensoDetects styrelseordförande Leif Smeby.

En alltför låg handel i aktien är dock inte hälsosam i längden, menar Günther Mårder, VD för Aktiespararna. Kursen kan utsättas för stora svängningar när ägare vill komma ur sitt innehav.

— Likviditeten är avgörande för att nya investerare ska våga gå in i bolaget. Låg omsättning på aktien är ett problem och de flesta bolagen gör allt de kan för att öka den, säger Günther Mårder.

Peter Gönczi, vice VD för Aktietorget, håller inte med helt.

— Stor handel gör det lättare för bolag att plocka in riskkapital. Men för de flesta nynoterade bolag spelar det ingen roll eftersom de just tagit in pengar, säger han.

Det senaste decenniet har allt fler bolag tagit hjälp av likviditetsgaranter, fondkomissionärer som alltid erbjuder köp- och säljkurser i aktien och tar en hacka för besväret. Fortfarande har bara en mindre del av Aktietorgets bolag sådana garanter.

Erik Olausson

Från 61 affärer på premiärdagarna till en enda. Det är stor skillnad på intresset för de skånska bolag som listas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.