tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Köpfest eller gäspning när Skånebolag noteras

Från 61 affärer på premiärdagarna till en enda. Det är stor skillnad på intresset för de skånska bolag som listas på Aktietorget, visar Rapidus genomgång av det senaste årets noteringar.

Av sju skånska bolag som listats på Aktietorget sedan oktober 2008 lockade medicinteknikbolaget Dignitana i Lund överlägset flest köpare de första två dagarna. 3,7 miljoner aktier bytte händer i 61 avslutade affärer dagen efter introduktionen.

I andra änden av skalan finns spelbolaget Junebud i Malmö, där tre affärer avslutades de två första dagarna, samt Lundabolaget SensoDetect, som listades i går. Fram till 14-tiden i dag hade en enda affär med 200 aktier stängts.

Däremellan finns en handfull bolag med ett trettiotal avslutade affärer under premiärdagarna, bland annat Clinical Laserthermia Systems, som listades i april, och Exini, som togs upp för handel i augusti.

I samtliga fall har bolagen gjort emissioner någon eller några månader innan noteringen. I många fall var emissionen övertecknad, men för till exempel SensoDetect tycks det inte ha spelat någon roll för köpsuget vid börsintroduktionen.

— Det var väntat. De flesta av våra ägare ser sitt innehav som en långsiktig affär och vill inte sälja nu, säger SensoDetects styrelseordförande Leif Smeby.

En alltför låg handel i aktien är dock inte hälsosam i längden, menar Günther Mårder, VD för Aktiespararna. Kursen kan utsättas för stora svängningar när ägare vill komma ur sitt innehav.

— Likviditeten är avgörande för att nya investerare ska våga gå in i bolaget. Låg omsättning på aktien är ett problem och de flesta bolagen gör allt de kan för att öka den, säger Günther Mårder.

Peter Gönczi, vice VD för Aktietorget, håller inte med helt.

— Stor handel gör det lättare för bolag att plocka in riskkapital. Men för de flesta nynoterade bolag spelar det ingen roll eftersom de just tagit in pengar, säger han.

Det senaste decenniet har allt fler bolag tagit hjälp av likviditetsgaranter, fondkomissionärer som alltid erbjuder köp- och säljkurser i aktien och tar en hacka för besväret. Fortfarande har bara en mindre del av Aktietorgets bolag sådana garanter.

Erik Olausson

Från 61 affärer på premiärdagarna till en enda. Det är stor skillnad på intresset för de skånska bolag som listas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.