söndag 13 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ägartvist bakom Bitmines konkurs

Det var inte bara sviktande efterfrågan som låg bakom IT-konsultfirman Bitmines konkurs som Rapidus skrev om förra veckan. En bitter ägarstrid har även rasat i bolaget.

Den ledde bland annat till tvångslikvideringen av det danska holdingbolag som stod som ägare till Bitmine i Malmö, vilket i sin tur ledde till ett likvidationsbeslut också i det svenska bolaget. Meningsskiljaktigheter angående valet av likvidator gjorde att processen drog ut på tiden samtidigt som verksamheten blödde pengar. 

Jan Persson var en av Bitmines fyra ägare. I samband med att han lämnade sina konsultuppdrag för bolagets räkning blev han 2008 passiv delägare. Han är mycket kritisk till hur ledningen agerat det senaste året.

— När man under mer än ett års tid underlåtit att vidta de åtgärder som hade behövts för att styra upp ekonomin är det inte seriöst att skylla på Ericsson som orsak till konkursen, säger Jan Persson.

Han menar att konkursen är en direkt konsekvens av att styrelsen och företagsledningen missgynnat Bitmine på bekostnad av det nya bolag, Commind, som före detta styrelseordförande Sven-Otto Grahn tillsammans med resten av styrelsen startat. Enligt Jan Persson har såväl kundkontrakt som anställda flyttats över till det nya företaget som dessutom använt Bitmines lokaler.

Men Sven-Otto Grahn tillbakavisar kritiken.

— En del av ägarna gjorde bedömningen att man kunde invänta en vändning på marknaden och behålla större delen av konsultstyrkan för att på så sätt behålla värdet på bolaget. Ingen del av Bitmines verksamhet har flyttats över till det nya bolaget, säger Sven-Otto Grahn utan att i övrigt vilja kommentera händelsen.

I sitt senast registrerade bokslut, i april 2008, hade Bitmine omsättningstillgångar på 7 miljoner kronor och kortfristiga skulder på 3,7 miljoner. Som mest hade företaget ett tjugotal anställda med Ericsson och Sony Ericsson som största kunder.

Joel Lyth

Det var inte bara sviktande efterfrågan som låg bakom IT-konsultfirman Bitmines konkurs som Rapidus skrev om förra veckan. En bitter ägarstrid har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.