onsdag 28 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ägartvist bakom Bitmines konkurs

Det var inte bara sviktande efterfrågan som låg bakom IT-konsultfirman Bitmines konkurs som Rapidus skrev om förra veckan. En bitter ägarstrid har även rasat i bolaget.

Den ledde bland annat till tvångslikvideringen av det danska holdingbolag som stod som ägare till Bitmine i Malmö, vilket i sin tur ledde till ett likvidationsbeslut också i det svenska bolaget. Meningsskiljaktigheter angående valet av likvidator gjorde att processen drog ut på tiden samtidigt som verksamheten blödde pengar. 

Jan Persson var en av Bitmines fyra ägare. I samband med att han lämnade sina konsultuppdrag för bolagets räkning blev han 2008 passiv delägare. Han är mycket kritisk till hur ledningen agerat det senaste året.

— När man under mer än ett års tid underlåtit att vidta de åtgärder som hade behövts för att styra upp ekonomin är det inte seriöst att skylla på Ericsson som orsak till konkursen, säger Jan Persson.

Han menar att konkursen är en direkt konsekvens av att styrelsen och företagsledningen missgynnat Bitmine på bekostnad av det nya bolag, Commind, som före detta styrelseordförande Sven-Otto Grahn tillsammans med resten av styrelsen startat. Enligt Jan Persson har såväl kundkontrakt som anställda flyttats över till det nya företaget som dessutom använt Bitmines lokaler.

Men Sven-Otto Grahn tillbakavisar kritiken.

— En del av ägarna gjorde bedömningen att man kunde invänta en vändning på marknaden och behålla större delen av konsultstyrkan för att på så sätt behålla värdet på bolaget. Ingen del av Bitmines verksamhet har flyttats över till det nya bolaget, säger Sven-Otto Grahn utan att i övrigt vilja kommentera händelsen.

I sitt senast registrerade bokslut, i april 2008, hade Bitmine omsättningstillgångar på 7 miljoner kronor och kortfristiga skulder på 3,7 miljoner. Som mest hade företaget ett tjugotal anställda med Ericsson och Sony Ericsson som största kunder.

Joel Lyth

Det var inte bara sviktande efterfrågan som låg bakom IT-konsultfirman Bitmines konkurs som Rapidus skrev om förra veckan. En bitter ägarstrid har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Arvskifte i Danir – långt ifrån ”Succession”

    Dan Olofsson har länge varit en av Skånes mest färgstarka entreprenörer. Men nu är det sonen Johan Glennmo som leder familjens miljardimperium – med låg profil. På Rapidus frukostträff berättade han om ett odramatiskt och naturligt maktövertagande.

  • Pigga frukostminglare

    Ett 70-tal pigga frukostminglare samlades på onsdagmorgonen för att lyssna till Johan Glennmos resa som arvtagare och ledare för 13-miljarderskoncernen Danir. Här är mingelbilderna.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Ny vd i krisande Move By Bike

    Malmöbolaget Move By Bikes rekonstruktion förlängdes nyligen ytterligare. Nu blir Fredrik Videlycka permanent vd på efter att ha haft rollen som interim. Han siktar på att komma ur rekonstruktionen redan innan sommaren.


  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.