lördag 20 april 2024

inloggad som

Ägartvist bakom Bitmines konkurs

Det var inte bara sviktande efterfrågan som låg bakom IT-konsultfirman Bitmines konkurs som Rapidus skrev om förra veckan. En bitter ägarstrid har även rasat i bolaget.

Den ledde bland annat till tvångslikvideringen av det danska holdingbolag som stod som ägare till Bitmine i Malmö, vilket i sin tur ledde till ett likvidationsbeslut också i det svenska bolaget. Meningsskiljaktigheter angående valet av likvidator gjorde att processen drog ut på tiden samtidigt som verksamheten blödde pengar. 

Jan Persson var en av Bitmines fyra ägare. I samband med att han lämnade sina konsultuppdrag för bolagets räkning blev han 2008 passiv delägare. Han är mycket kritisk till hur ledningen agerat det senaste året.

— När man under mer än ett års tid underlåtit att vidta de åtgärder som hade behövts för att styra upp ekonomin är det inte seriöst att skylla på Ericsson som orsak till konkursen, säger Jan Persson.

Han menar att konkursen är en direkt konsekvens av att styrelsen och företagsledningen missgynnat Bitmine på bekostnad av det nya bolag, Commind, som före detta styrelseordförande Sven-Otto Grahn tillsammans med resten av styrelsen startat. Enligt Jan Persson har såväl kundkontrakt som anställda flyttats över till det nya företaget som dessutom använt Bitmines lokaler.

Men Sven-Otto Grahn tillbakavisar kritiken.

— En del av ägarna gjorde bedömningen att man kunde invänta en vändning på marknaden och behålla större delen av konsultstyrkan för att på så sätt behålla värdet på bolaget. Ingen del av Bitmines verksamhet har flyttats över till det nya bolaget, säger Sven-Otto Grahn utan att i övrigt vilja kommentera händelsen.

I sitt senast registrerade bokslut, i april 2008, hade Bitmine omsättningstillgångar på 7 miljoner kronor och kortfristiga skulder på 3,7 miljoner. Som mest hade företaget ett tjugotal anställda med Ericsson och Sony Ericsson som största kunder.

Joel Lyth

Det var inte bara sviktande efterfrågan som låg bakom IT-konsultfirman Bitmines konkurs som Rapidus skrev om förra veckan. En bitter ägarstrid har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.