söndag 23 juni 2024

inloggad som

Miljoner till skånska forskningsbolag

Tio skånska företag får nära 13 miljoner kronor i forskningspengar från Vinnova. På listan finns bland andra Mitrionics i Lund och Kiviks Musteri.

Pengarna ska gå till utveckling och förstudier och delas ut inom ramen för Forska & Väx-programmet.

Ideonbaserade Mitrionics har tagit fram ett mjukvarupaket för att snabba upp beräkningsarbetet i datorer med FPGA-processorer. Bolaget lever fortfarande på riskkapital och har pressats hårt av lågkonjunkturen, men får nu in 3,8 miljoner kronor i ny finansiering.

— Sedan en månad tillbaka håller vi på med ett nytt projekt som innebär att vi kan sprida vår teknik till vilken datorarkitektur som helst och använda den i datorkluster där flera datorer kopplas ihop. Vi tror detta kan betyda en öppning för tekniken, säger VD Magnus Hjern.

Projektet presenteras i dagarna på Supercomputing-konferensen i Portland, Oregon.

Från Vinnova får Kiviks Musteri 2,4 miljoner kronor för nya, hemliga functional food-drycker. Bioprocess Control i Lund får 1,9 miljoner och Modelon i Lund 1,5 miljoner. Vidare går cirka en halv miljon vardera till Oatly i Landskrona, Aventure i Lund, Nexam Chemical i Lund, Servotek i Arlöv, Pastair i Lund och Setrab i Malmö.

Totalt delas 70 miljoner ut till 64 företag i denna årets andra omgång av Forska & Väx. Störst pott kammar Danderydsbolaget Tobii Technology hem: fem miljoner för utveckling av ett språkverktyg för handikappade. Sista ansökningsdag för vårens program är den 9 februari.

Kristian Svensson

Tio skånska företag får nära 13 miljoner kronor i forskningspengar från Vinnova. På listan finns bland andra Mitrionics i Lund och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Het sommar för skånska gamingbolag

    Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.