torsdag 25 april 2024

inloggad som

Luab satsar på antioxidanter i avfallsvatten

Lunds universitets utvecklingsbolag, Luab, går in i nystartade företaget Phenoliv grundat av forskarna Eva Tornberg och Charis Galanakis. Luab investerar några hundratusental kronor och blir ägare till 20 procent av bolaget.

Phenoliv har patentsökt en teknologi för att utvinna antioxidanter ur processvatten från olivoljeindustrin. I dag dumpas 30 miljoner ton sådant vatten om året i Medelhavet, där det är ett stort miljöproblem. Genom Phenolivs process renas vattnet, samtidigt som antioxidanterna separeras och kan användas som tillsats och smakämne i exempelvis bordsvatten och smoothies.

— Det är en väldigt intressant råvara som nyproduceras hela tiden. Liknande saker har gjorts innan, men vi har tagit fram en förhållandevis enkel teknik som gör det hela kommersiellt gångbart, säger Eva Tornberg som är professor i livsmedelsteknologi.

Antioxidanter anses motverka bland annat cancer och hjärt-kärlsjukdomar. De bildas naturligt i kroppen och finns också i framför allt frukt, bär och grönsaker. I olivoljevattnet handlar det om en typ av ämnen kallade polyfenoler, och Phenoliv ska nu genomföra ett pilotförsök för att säkra att man kan ta fram en tillräckligt stor mängd av ämnet åt en kund.

Planen är att Phenoliv ska leverera sin produkt till andra företag som utvecklar färdiga varor. Bolaget ägs nu av Eva Tornberg, doktoranden Charis Galanakis och Luab. Styrelseordförande är Eva Tornbergs man Kaj Söderström, som arbetat många år i tillverkningsindustrin.

Lisa Kirsebom

Lunds universitets utvecklingsbolag, Luab, går in i nystartade företaget Phenoliv grundat av forskarna Eva Tornberg och Charis Galanakis. Luab investerar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.