tisdag 16 april 2024

inloggad som

Volito startar dotterbolag — ny företagsgrupp ska byggas

Malmökoncernen Volitos industrisatsning är nu igång. Hydx är namnet på det första bolaget i vad som enligt planen ska bli en hel företagsgrupp inom verkstadsindustri, med hundratals miljoner kronor i omsättning inom några år.

Hydx har fått säte i Ystad och sysslar med kundanpassade hydrauliklösningar, för bland annat tillverkningsindustrin och transportbranschen. Tre anställda finns på plats, men tanken är att de ska bli fler inom kort. Bland annat ska en VD rekryteras.

— Målsättningen är att bygga upp en ny företagsgrupp som ska omsätta 200 till 300 miljoner på tre års sikt. Detta är första steget, säger Volitos VD Johan Lundsgård.

Han letar efter ett eller flera förvärv till den nya nischen och menar att finanskrisen fått ner prislapparna på många intressanta objekt. Men den svaga konjunkturen är också något som Volito måste hantera.

— Verkstadsindustrin är ganska ostrukturerad med ett flertal mindre aktörer. Vi tror att vi kan bygga något som är lite större och på ett kostnadseffektivt sätt hantera branschen.

Sedan tidigare har Volito tre huvudspår: flygplansleasing, fastigheter och finans. Företaget kontrolleras av finansmannen Karl-Axel Granlund med Lennart Blecher och Bo Olsdal som övriga ägare.

Rapidus har tidigare rapporterat om att Volito sneglat på en industriell satsning genom rekryteringen av Johan Lundsgård, med ett förflutet inom verkstadskoncernen Finnveden.

Under 2008 gjorde Volito en förlust på 28 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 600 miljoner året innan. Resultatet tyngdes kraftigt av nedgången på börsen.

Kristian Svensson

Malmökoncernen Volitos industrisatsning är nu igång. Hydx är namnet på det första bolaget i vad som enligt planen ska bli […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad