tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny mångmiljonemission i avsomnade SwitchCore

Börsnoterade IT-bolaget SwitchCore kan få liv igen, i ny skepnad. En emission värd 62 miljoner kronor ska klubbas i november och företagsledningen letar nu med ljus och lykta efter vinstgivande affärsidéer att köpa upp.

Emissionen garanteras av största ägaren, investmentbolaget Traction, men måste godkännas av en extra stämma som ska ta ställning till en ändring av bolagsordningen.

Skulle styrelsens förslag falla, är reservplanen att ta in 28 miljoner kronor i en emission som inte kräver någon ändring av ordningen.

Pengarna ska gå till start eller förvärv av en ny, vinstgivande verksamhet. Det gamla SwitchCore, som utvecklade kretsar för snabb internetkommunikation, lades ner under 2007. Tanken har varit att sälja de skattemässiga fordringar på 260 miljoner kronor som ansamlats efter år av förluster, så att ett lönsamt företag skulle kunna få ner sin vinstskatt.

Men nu är den vägen stängd.

— Ändrade regler gör att vi inte kan överföra fordringarna till någon annan. För att rädda värdet får vi själva skaffa en verksamhet som kan tjäna pengar, säger styrelsens ordförande Bengt Stillström till Rapidus.

Inom vilken bransch det nya SwitchCore kan hamna är helt öppet. Klart står dock att det måste vara en idé som ger vinst direkt eller i alla fall i tidigt skede.

— Vi är öppna för att hitta affärer på marknaden. Alla bra idéer är välkomna. Men vi ska inte göra om resan som SwitchCore redan gjort med tunga investeringar och förhoppningar om vinster långt i framtiden, säger Bengt Stillström.

Sedan avvecklingen och försäljningen av patenten till amerikanska eSilicon Corporation har SwitchCore hållit en låg profil. Sätet har flyttats från Lund till Stockholm. Kvar i Skåne finns ett antal av de 16.000 ägare som hoppas på att få ut något av sina aktier. Idag är SwitchCore noterat på Aktietorget. Enda anställde är VD Erwin Leichtle, på deltid.

Kristian Svensson

Börsnoterade IT-bolaget SwitchCore kan få liv igen, i ny skepnad. En emission värd 62 miljoner kronor ska klubbas i november […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.