fredag 17 maj 2024

inloggad som

Ny mångmiljonemission i avsomnade SwitchCore

Börsnoterade IT-bolaget SwitchCore kan få liv igen, i ny skepnad. En emission värd 62 miljoner kronor ska klubbas i november och företagsledningen letar nu med ljus och lykta efter vinstgivande affärsidéer att köpa upp.

Emissionen garanteras av största ägaren, investmentbolaget Traction, men måste godkännas av en extra stämma som ska ta ställning till en ändring av bolagsordningen.

Skulle styrelsens förslag falla, är reservplanen att ta in 28 miljoner kronor i en emission som inte kräver någon ändring av ordningen.

Pengarna ska gå till start eller förvärv av en ny, vinstgivande verksamhet. Det gamla SwitchCore, som utvecklade kretsar för snabb internetkommunikation, lades ner under 2007. Tanken har varit att sälja de skattemässiga fordringar på 260 miljoner kronor som ansamlats efter år av förluster, så att ett lönsamt företag skulle kunna få ner sin vinstskatt.

Men nu är den vägen stängd.

— Ändrade regler gör att vi inte kan överföra fordringarna till någon annan. För att rädda värdet får vi själva skaffa en verksamhet som kan tjäna pengar, säger styrelsens ordförande Bengt Stillström till Rapidus.

Inom vilken bransch det nya SwitchCore kan hamna är helt öppet. Klart står dock att det måste vara en idé som ger vinst direkt eller i alla fall i tidigt skede.

— Vi är öppna för att hitta affärer på marknaden. Alla bra idéer är välkomna. Men vi ska inte göra om resan som SwitchCore redan gjort med tunga investeringar och förhoppningar om vinster långt i framtiden, säger Bengt Stillström.

Sedan avvecklingen och försäljningen av patenten till amerikanska eSilicon Corporation har SwitchCore hållit en låg profil. Sätet har flyttats från Lund till Stockholm. Kvar i Skåne finns ett antal av de 16.000 ägare som hoppas på att få ut något av sina aktier. Idag är SwitchCore noterat på Aktietorget. Enda anställde är VD Erwin Leichtle, på deltid.

Kristian Svensson

Börsnoterade IT-bolaget SwitchCore kan få liv igen, i ny skepnad. En emission värd 62 miljoner kronor ska klubbas i november […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]