lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Öresundsbolag viktiga kugghjul inom sociala medier

Kort sagt: Under det senaste året har intresset för den sociala webben fullkomligt exploderat. Tack vare några av företagen i regionen underlättas interaktionsmöjligheterna på webben, samtidigt som bolagen själva kan håva in en slant. Men för att som användare dra full nytta av sociala medier krävs en genomtänkt strategi.

Av Anders Frick

För många av oss började intresset redan förra året med ett nyfiket inträde på Facebook. Där blandas seriösa statusuppdateringar med semesterbilder och rent skoj. ”Fejjan” är det moderna biktbåset för stort som smått.

I år är Twitter hetast på nätet. Twitter skiljer sig inte mycket från statusuppdateringarna på Facebook och många undrar vad poängen egentligen är. Vill jag veta vad mina kollegor äter till frukost eller vad min gamla klasskompis, som jag inte har träffat på 20 år, ska göra till helgen?

Mer intressant är frågan hur man ska tjäna pengar på det här. En del tror att det inte går. Veckans Affärers Mikael Zackrisson poängterade nyligen att sociala medier inte handlar om pengar, utan om att förverkliga våra drömmar. Han påminner om att relationer för de flesta är viktigare än bankkonton.

Det leder till att de företag som faktiskt kan tjäna pengar på den sociala webben är de som kan hjälpa oss att förverkliga drömmarna. Det handlar om bolag som underlättar för oss att interagera och vårda våra relationer.

I Öresundsregionen finns flera aktörer som ingår i den sociala webbens ekosystem. I botten finns tekniska system, likt de videoföretaget Bambuser och bildalgoritmbolaget Polar Rose står för. I det övriga ekosystemet återfinns konsult- och webbolag som Good Old, Cloudberry och Magnusson & Thörnkvist. Även reklambyråerna är pigga på de nya möjligheterna. Manifesto, Crowd, Trimedia/Sund och Gnistra Kommunikation är några som vet vad det handlar om.

Att tekniken gör det lätt att starta nya tjänster märks inte minst på företagsinkubatorerna Minc i Malmö och VentureLab i Lund. Där finns flera mindre bolag som hoppas kunna försörja sig på den nya mediehajpen. Twitterfiskföretaget FishTwits, mobiladressbokbolaget Ambadoo, projektverktygsfirman inCloud och chattföretaget Sindarin Technologies är några av dem.

De sociala medierna skapar möjligheter att interagera på ett helt annat sätt än vad som tidigare varit möjligt – på gott och ont. Enligt regeln ”skit in, skit ut” blir inte dålig verksamhet automatiskt bra i det sociala medielandskapet. Snarare utkristalliseras extremfallen fortare.

Storföretag har hoppat på det sociala mediespåret, även om de själva kanske inte är medvetna om det. Varje medarbetare på företaget har nämligen blivit en egen liten PR-central, som varken företagets informationschef eller reklambyrå kan rå på. Några bolag har istället skapat social media newsroom, där webbens snabbaste buzz om företaget samlas på ett och samma ställe.

Värt att notera är också att männen fortfarande dominerar i styrelserummen, men den sociala webben är kvinnornas. Både på Twitter och Facebook är andelen kvinnor 57 procent.

För att lyckas fullt ut som användare av sociala medier krävs god transparens och kommunikation på mottagarens villkor. Om en missnöjd konsument ger utlopp för sitt missnöje på sin blogg eller i något forum finns möjlighet att fånga upp klagomålet och genomföra en aktiv insats som kan vända konsumentens negativa inställning till något positivt. Ett fel som på så vis rättas till ger hög trovärdighet i webbvärlden och ryktet om den positiva insatsen sprids snabbt.

Nyligen har koncept som Twingly Channels och Google Wave lanserats. Twingly Channels är ett nytt sätt att följa vad som skrivs om intressanta ämnen och Google Wave är helt enkelt e-post i nytt format. Allting sker i realtid och händer nu.

Samma sak gäller för övrigt hård- och mjukvara. Med hjälp av så kallad cloud computing sker allting i ett tänkt moln som alltid är tillgängligt. Borta är krångel med installation och uppdateringar. Och tack vare molnet blir social interaktion ännu lättare.

Trots att sociala medier är glödhett är det inget hokus pokus som automatiskt löser problem i redan instabila företag. Men för bolag som är genuint intresserade av att skapa en dialog med kunder och andra aktörer finns nu teknik som underlättar det — mycket tack vare bolagen vid Öresund.

Kort sagt: Under det senaste året har intresset för den sociala webben fullkomligt exploderat. Tack vare några av företagen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.