torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Nytt samarbetsavtal i USA stärker Alligator

Bioteknikföretaget Alligator Bioscience har tecknat ett nytt avtal med en amerikansk partner. Företagets namn och de exakta summorna är hemliga, men enligt Alligators VD Gun-Britt Fransson innebär avtalet ett betydelsefullt kassaflöde.

Lundaföretagets teknologi Find ska användas för att förbättra det verksamma proteinet i ett av partnerns läkemedel som har kort väg till marknad ifall projektet lyckas. Avtalet är exempel på en ny strategi för Alligator som tidigare tog kortare kunduppdrag, men nu satsar på att vara med en längre del av processen för att också kunna få större del av vinsten.

Alligator får enligt avtalet betalt för sitt arbete, vid milstolpar i utvecklingen och i eventuell royalty längre fram. De första pengarna kommer under nästa år. Företaget avslutar dessutom på måndag en emission riktad till befintliga ägare, där man siktar på att ta in cirka 50 miljoner kronor.

Alligator Bioscience tecknade häromveckan ett annat avtal, med börsnoterade BioInvent i Lund. Bolagen ska gemensamt utveckla ett antikroppsbaserat cancerläkemedel som ska injiceras direkt i tumörer. Efter en inledande forskningsfas kommer kostnader och eventuell vinst att delas lika. Alligator Bioscience knoppades från början av från BioInvent, och blev självständigt 2001. Båda bolagen finns på Ideon. Bland Alligators storägare finns Industrifonden, Stenakoncernen och affärsängeln Staffan Rasjö.

Lisa Kirsebom

Bioteknikföretaget Alligator Bioscience har tecknat ett nytt avtal med en amerikansk partner. Företagets namn och de exakta summorna är hemliga, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.