fredag 29 mars 2024

inloggad som

Ny chef och adress för Idogen

Forskningsbolaget Idogen har fått ny VD och flyttat in i Bioinkubatorn på Biomedicinskt centrum i Lund. Bengt Westrin, tidigare chef för Stockholmsbaserade Lipopeptides och affärsutvecklare för Camurus i Lund, har efterträtt Lars Hedbys som satsar sin tid på VD-jobbet för vårdbolaget Mando.

Idogen utvecklar läkemedel mot autoimmuna sjukdomar och för att hindra avstötning av transplanterade organ. Patientstudier ligger fortfarande ett par år framåt i tiden.

Arbetet bygger på forskning av tre professorer vid Lunds universitet, Leif G Salford, Bengt Widegren och Hans-Olov Sjögren. I centrum står ett mänskligt enzym kallat IDO. Det spelar en central roll bland annat vid graviditeter, då kvinnans kropp måste kunna bära ett foster utan att uppleva det som främmande och stöta bort det.

Under hösten räknar Bengt Westrin med att genomföra en nyemission som ger Idogen upp till tre miljoner kronor. Diskussioner förs med såväl affärsänglar som större investerare. I dag ägs bolaget av forskarna, VD och konsultföretaget Ventac Partners. Mikael Ørum är ordförande i styrelsen, där Lars Hedbys sitter kvar.

Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget Idogen har fått ny VD och flyttat in i Bioinkubatorn på Biomedicinskt centrum i Lund. Bengt Westrin, tidigare chef […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]