Det är för krångligt och tar för lång tid att genomföra kliniska studier vid skånska sjukhus. Det menar Region Skåne som nu drar igång ett nytt bolag för att samordna resurserna och snabbare skaffa fram stora patientgrupper.
Bolaget RSCM, Region Skånes Centrum för Medicinsk forskning, ska fungera som en gemensam ingång till de läkemedels- och medicinteknikbolag som vill genomföra kliniska studier i regionen.
Prövningsenheten i Lund är den enda i Skåne som har tillstånd att genomföra Fas I-studier på friska frivilliga. Här genomförs ett tiotal studier per år, cirka 90 procent bekostas av läkemedels- och medicinteknikbolag.
Därutöver finns prövningsenheter på bland annat på MAS i Malmö och onkologiska kliniken i Lund för tester på sjuka patienter.
— Dessutom finns det stora grupper inom primärvården som kan medverka i kliniska studier men som är svåra att nå idag, säger Rita Jedlert, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Skåne.
RSCM kommer initialt bara ha en anställd VD och köpa in nödvändiga administrativa tjänster. Kunderna blir de läkemedels- och medicinteknikbolag samt forskargrupper som i dag bekostar prövningsverksamheten vid de olika sjukhusen. Tanken är att fler kliniska prövningar ska förläggas i Skåne framöver.
Totalt genomförs i Halland, Bleking och Skåne cirka 70 kliniska läkemedelsstudier per år, merparten i Skåne.
Erik Olausson