måndag 20 maj 2024

inloggad som

Nikotinbolag tar in 14 miljoner danska kronor

Det Köpenhamnsbaserade bolaget Alkalon, som utvecklar nikotinprodukter, är mitt uppe i en nyemission för att plocka in 14 miljoner danska kronor från befintliga ägare. Så sent som i vintras fylldes kassan på med motsvarande summa i en liknande emission.

Huvudkontoret finns i Köpenhamn men bolaget har också sedan slutet av 2007 ett dotterbolag, Alkalon Pharma, i Helsingborg där det egna utvecklingsarbetet genomförs under ledning av Thomas Ericsson. Fem personer har direkt sysselsättning i de två bolagen.

— Vi genomför bara en specifik del av utvecklingen själva, resten lägger vi ut på kontrakt. Vi har valt att etablera oss i Helsingborg på grund av den speciella kompetens kring nikotinprodukter som finns där, säger Alkalons VD Bo Tandrup.

Han är förtegen om vilken form av nikotinprodukter bolaget tar fram och vill heller inte ge några detaljer om var i utvecklingen företaget står, mer än att de befinner sig i slutfasen. Han uppskattar att en första produkt ska finnas på affärshyllorna 2011.

Sedan Alkalon grundandes 2007 har bolaget tagit in 25 miljoner danska kronor. Företaget ägs till närmare femtio procent av investeringsfonderna SEED Capital Denmark och DTU Symbion Innovation. Resterande delar står fem delägare för, däribland Bo Tandrup och Thomas Ericsson genom sina bolag Commerce Pharma Holding respektive TillCe.

Joel Lyth

Det Köpenhamnsbaserade bolaget Alkalon, som utvecklar nikotinprodukter, är mitt uppe i en nyemission för att plocka in 14 miljoner danska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.