Grundaren, VD:n ochnanofysikern Martin Aagesen i det köpenhamnska solcellsbolaget Sunflake räknarmed att färdigställa en ny typ av solceller inom tre år, utan att behöva ta inmer kapital. Det efter att bolaget rest hela 18 miljoner danska kronor straxföre sommaren.
— Vi hade sådan tur attvi lyckades resa kapitalet innan marknaden gick i stå, säger Martin Aagesen.
De nya cellerna ska gedubbelt så stor elproduktion som de kända solceller som exempelvis har ställtsupp vid Lunds universitet av det danska företaget Gaia Solar, uppger han förRapidus. Sunflake har redantillverkat den första prototypen som visar att den nya solcellen fungerar.
— Det återstår ett parårs utveckling innan vi kan massproducera den. Och den utvecklingen kan vi nugöra i lugn och ro, säger Martin Aagesen.
Sunflakes tidigareinvesterare, Seed Capital, sköt in två miljoner danska kronor i projektet dåbolaget startades år 2007. Men det var först strax före sommaren somkapitalgrunden blev tillräckligt solid för att klara den fortsatta utvecklingenfram till produktion. Och först därefter planerar Sunflake att resa ytterligarekapital.
Av de 18 miljonerkronorna har den statliga investeringsfonden Højteknologifonden skjutit indrygt tio miljoner danska kronor. Resten av pengarna kommer fråninvesteringsbolaget Sunpower Invest och CC Holding. Dessutom är KøbenhavnsUniversitet delägare i Sunflake, som i dag har fem heltids- och ett pardeltidsanställda.
Redan 2007 blev Sunflakeomtalat i bland annat Nature Nanotechnology, men sedan dess har det varit tystkring bolaget, som hållit en självvalt låg profil fram tillkapitalgenombrottet.
I Sunflakes solceller används inte kisel, utan istället nanostrukturer i materialet galliumarsenid. Solcellernasyta består av extremt små flagor, miljarder på en kvadratcentimeter, som tillsammans bildar en betydligt större yta. Detta ska göra det möjligt att tllverka billigare och mer effektiva celler.
Keld Broksø