torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sunflake färdigställer ny solcell utan att ta in mer kapital

Grundaren, VD:n ochnanofysikern Martin Aagesen i det köpenhamnska solcellsbolaget Sunflake räknarmed att färdigställa en ny typ av solceller inom tre år, utan att behöva ta inmer kapital. Det efter att bolaget rest hela 18 miljoner danska kronor straxföre sommaren.

— Vi hade sådan tur attvi lyckades resa kapitalet innan marknaden gick i stå, säger Martin Aagesen.

De nya cellerna ska gedubbelt så stor elproduktion som de kända solceller som exempelvis har ställtsupp vid Lunds universitet av det danska företaget Gaia Solar, uppger han förRapidus.  Sunflake har redantillverkat den första prototypen som visar att den nya solcellen fungerar.

— Det återstår ett parårs utveckling innan vi kan massproducera den. Och den utvecklingen kan vi nugöra i lugn och ro, säger Martin Aagesen.

Sunflakes tidigareinvesterare, Seed Capital, sköt in två miljoner danska kronor i projektet dåbolaget startades år 2007. Men det var först strax före sommaren somkapitalgrunden blev tillräckligt solid för att klara den fortsatta utvecklingenfram till produktion. Och först därefter planerar Sunflake att resa ytterligarekapital.

Av de 18 miljonerkronorna har den statliga investeringsfonden Højteknologifonden skjutit indrygt tio miljoner danska kronor. Resten av pengarna kommer fråninvesteringsbolaget Sunpower Invest och CC Holding. Dessutom är KøbenhavnsUniversitet delägare i Sunflake, som i dag har fem heltids- och ett pardeltidsanställda.

Redan 2007 blev Sunflakeomtalat i bland annat Nature Nanotechnology, men sedan dess har det varit tystkring bolaget, som hållit en självvalt låg profil fram tillkapitalgenombrottet.

I Sunflakes solceller används inte kisel, utan istället nanostrukturer i materialet galliumarsenid. Solcellernasyta består av extremt små flagor, miljarder på en kvadratcentimeter, som tillsammans bildar en betydligt större yta. Detta ska göra det möjligt att tllverka billigare och mer effektiva celler.

Keld Broksø

Grundaren, VD:n ochnanofysikern Martin Aagesen i det köpenhamnska solcellsbolaget Sunflake räknarmed att färdigställa en ny typ av solceller inom tre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.