torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska utvecklingsbidrag kan brinna inne

Mitt i lågkonjunkturen sitter Almi Skåne på en påse pengar som är tänkt till småföretag men som riskerar att brinna inne. Anledningen är för låg kvalitet på de sökande.

Det handlar inte om lån, utan rena bidrag som Almi Företagspartner administrerar i projektet Puss, Produktutveckling i skånska småföretag. Senast i oktober ska totalt 6,5 miljoner kronor från statliga Tillväxtverket fördelas, annars går pengarna vidare till någon annan region.

Men sedan arbetet drog igång i maj har inte ens en handfull bolag fått kapital. För första gången under åren med Puss finns nu en risk att inte alla skånska medel utnyttjas.

— Vi har fått en del ansökningar, men de håller inte tillräckligt hög kvalitet. Många som sökt är dessutom för oss kända namn som fått lån tidigare, säger Johan Olsén, innovationsansvarig på Almi/Ik2 i Malmö.

Bidragen, på upp till en halv miljon kronor, ska gå till produktutveckling och medfinansieras med egna medel. Ett annat krav är att företagens rörelsekapital till största delen är kundfinansierat. Puss är alltså i första hand inte tänkt för unga innovationsbolag, utan lite mer etablerade verksamheter som vill nysatsa. Exempelvis hoppas Johan Olsén på fler tjänsteföretag bland de sökande.

Bakom Puss står också Innovationsbron och Region Skåne.

Kristian Svensson

Mitt i lågkonjunkturen sitter Almi Skåne på en påse pengar som är tänkt till småföretag men som riskerar att brinna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.