tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Skånska utvecklingsbidrag kan brinna inne

Mitt i lågkonjunkturen sitter Almi Skåne på en påse pengar som är tänkt till småföretag men som riskerar att brinna inne. Anledningen är för låg kvalitet på de sökande.

Det handlar inte om lån, utan rena bidrag som Almi Företagspartner administrerar i projektet Puss, Produktutveckling i skånska småföretag. Senast i oktober ska totalt 6,5 miljoner kronor från statliga Tillväxtverket fördelas, annars går pengarna vidare till någon annan region.

Men sedan arbetet drog igång i maj har inte ens en handfull bolag fått kapital. För första gången under åren med Puss finns nu en risk att inte alla skånska medel utnyttjas.

— Vi har fått en del ansökningar, men de håller inte tillräckligt hög kvalitet. Många som sökt är dessutom för oss kända namn som fått lån tidigare, säger Johan Olsén, innovationsansvarig på Almi/Ik2 i Malmö.

Bidragen, på upp till en halv miljon kronor, ska gå till produktutveckling och medfinansieras med egna medel. Ett annat krav är att företagens rörelsekapital till största delen är kundfinansierat. Puss är alltså i första hand inte tänkt för unga innovationsbolag, utan lite mer etablerade verksamheter som vill nysatsa. Exempelvis hoppas Johan Olsén på fler tjänsteföretag bland de sökande.

Bakom Puss står också Innovationsbron och Region Skåne.

Kristian Svensson

Mitt i lågkonjunkturen sitter Almi Skåne på en påse pengar som är tänkt till småföretag men som riskerar att brinna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.