måndag 20 maj 2024

inloggad som

Batteridriven massage ska bli Jolifes trumfkort

|  
|  

Luften är på väg att gå ur den pneumatiska hjärtmassagemaskinen Lucas. Medicinteknikbolaget Jolife i Lund har i tysthet satsat på att utveckla en batteridriven arvtagare som redan är godkänd i såväl Kanada som Europa.

Att driva Lucas med elmotor, istället för med tryckluft som i dag, gör att maskinen kan göras lättare och enklare att hantera eftersom man inte behöver några tryckluftsflaskor vid sidan av, menar Jolifes VD Erik von Schenck.

— Brandmän som ändå har med sig andra gasflaskor tycker det funkar bra som det gör. Men i till exempel ambulanser är det värre, säger han.

Utöver det är den batteridrivna varianten tystare och kan programmeras till olika cykler med hjärtmassage varvat med uppehåll för att ambulanspersonalen ska kunna blåsa in luft i lungorna.

Lanseringen kommer samtidigt som Jolife åter börjat få snurr på försäljningen av gasdrivna Lucas, som kom av sig 2006 då kunderna började kräva mer testdata. Hittills i år har bolaget sålt drygt 190 maskiner för cirka 11 miljoner kronor, lika mycket som under hela förra året. Några av dem dessutom på den nya marknaden Japan.

— Visst hoppas vi på en omsättning på 22 miljoner i år, men det finns samtidigt risk för hack i försäljningskurvan när kunder väntar på den nya maskinen istället, säger Erik von Schenck.

Så sent som i november påbörjade även Jolife sin hittills största studie på 2.500 patienter med den gasdrivna Lucas. Vad som händer med den studien framöver är fortfarande en öppen fråga, uppger Erik von Schenk.

Erik Olausson

Luften är på väg att gå ur den pneumatiska hjärtmassagemaskinen Lucas. Medicinteknikbolaget Jolife i Lund har i tysthet satsat på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.