söndag 24 november 2024

inloggad som

Stark dansk valuta öppnar för uppköp över Sundet

I en affär på 25 miljoner danska kronor har Thrane & Thrane i Lyngby köpt upp Malmöbolaget Naval Electronics, med ett tiotal anställda. VD Walther Thygesen avslöjar nu den svaga svenska kronans betydelse vid förvärvet.

Börsnoterade Thrane & Thrane säljer bland annat utrustning för satellitkommunikation. Walther Thygesen uppger för Rapidus att köpet av Naval Electronics tidigare i vår blev drygt 20 procent billigare jämfört med vad motsvarande förvärv i Danmark skulle kostat — som direkt följd av den försvagade svenska kronan.

Han tvekar inte att i egenskap av ordförande för den statliga investeringsfonden Vækstfonden rekommendera danska företag att köpa upp skånska bolag som led i expansionsplaner och utveckling av produktportföljer.

— Svenska företag är attraktiva nu och Sydsverige står starkt, säger Walther Thygesen.

Thrane & Thrane har 650 anställda i Danmark, Norge, USA och Kina. Senaste året omsatte koncernen 1,3 miljarder danska kronor och i ett arbete med att utvidga sortimentet föll valet på Naval Electronics.

— Vi hade användning för ett system för individuell satellitmottagning av bland annat tv-signaler till skeppsbesättningar. Det kunde Naval Electronics leverera, säger Walther Thygesen.

Större danska företag rekommenderades på Vækstfondens årsmöte nyligen att expandera genom uppköp av mindre tillväxtbolag. På mötet var fokus just tillväxtstrategier. Vækstfonden har sedan 1992 satsat drygt 6,5 miljarder kronor i över 3.500 danska företag.

Naval Electronics grundades 1971 och har kontor på Bulltofta i Malmö. Under räkenskapsåret 2007/2008 låg omsättningen på 30 miljoner svenska kronor och vinsten före skatt på närmare sju miljoner.

Keld Broksø

I en affär på 25 miljoner danska kronor har Thrane & Thrane i Lyngby köpt upp Malmöbolaget Naval Electronics, med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.