onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mitrionics säkrar finansiering året ut

Ideonbolaget Mitrionics, som utvecklar mjukvara för att snabba upp beräkningstunga datorprocesser, har plockat in åtta miljoner kronor från huvudägarna. Enligt VD Magnus Hjern finns nu andrum tills marknaden för såväl riskkapital som bolagets teknik vänder uppåt igen.

Ursprungligen var planen att plocka in en större summa riskkapital under hösten. Men sedan kom finanskrisen.

— Pengarna räcker åtminstone resten av året. För att göra en riktig kommersiell satsning krävs ytterligare kapital, men då hoppas vi på bättre läge, säger Magnus Hjern.

Bolagets mjukvarupaket används för att förenkla programmeringen av elektroniska kretsar, så kallade FPGA:er. Dessa avlastar datorns centrala processor och kan i vissa fall ge uppåt 100 gånger snabbare beräkningar.

Tekniken har funnits på marknaden sedan 2006 och används främst för beräkningstunga tillämpningar åt forskare inom till exempel genmatchning, kryptering och textsökning.

Med undantag för olika forskningsanläggningar inom amerikanska armén har de flesta kunderna hittills kommit från universitetsvärlden. Nästa steg är att nå ut även till kommersiella företag, menar Magnus Hjern. Bolaget diskuterar just nu med en potentiell referenskund i USA vars affärsidé går ut på att själva hålla sig med avancerade datorer och sedan hyra ut beräkningskapacitet till andra.

Så sent som för ett år sedan sysselsatte Mitrionics 25 personer med huvudkontor i Lund och filialer i Silicon Valley och Seattle. Sedan dess har bolaget tvingats banta personalstyrkan till 20 personer och stänga kontoret i Seattle. 2007 landade omsättningen på tre miljoner kronor vilket gav en förlust på närmare 17 miljoner. Magnus Hjern uppger att siffrorna är liknande för 2008. Han räknar med positivt kassaflöde först 2010.

Ägarna som står bakom emissionen är riskkapitalbolagen Creandum, Teknoinvest och Grande Ventures medan Lundabaserade Teknoseed valt att stå utanför.

Erik Olausson

Ideonbolaget Mitrionics, som utvecklar mjukvara för att snabba upp beräkningstunga datorprocesser, har plockat in åtta miljoner kronor från huvudägarna. Enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.