onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kallpastöriserad Skånejuice i hyllan till hösten

Skånemejerier har bestämt sig för att uppdatera trotjänaren Bravo med en apelsinjuice som kallpastöriserats. Metoden, som ska ge bättre smak- och näringsvärden med bibehållen hållbarhet, har utvecklats av Lundabolaget Pastair.

Pastairs pastörisering bygger på att ozon injiceras i juicen som strömmar förbi med 10.000 liter i timmen. Ozonet startar en oxidationsprocess som dödar bakterier och mikroorganismer. I vissa fall har över 99 procent av mikroorganismerna dött, uppger uppfinnaren och VD:n Johan Sjöholm, som själv har ett förflutet som utvecklingsdirektör på Tetra Laval.

Tekniken har testats och finjusterats i drygt ett år i Skånemejeriers anläggning i Lunnarp utanför Tomelilla. Juicen blir den första färdiga produkt som behandlats med Pastairs teknik.

— Hållbarheten blir som dagens Bravojuice, på cirka fem veckor. Men i våra smaktester är det närmare God Morgonjuice, säger Johan Sjöholm.

Han räknar med att juicen ska finnas i butikshyllorna i slutet av hösten. Under tiden rustar Pastair för fälttest även med vassle, en restprodukt från osttillverkning som bland annat används i kosttillskott. Arla har även testat tekniken för mjölkprodukter i en pilotanläggning på Jylland.

— Vi har haft kontakt med jättar som Unilever och Nestlé. Men de vill se att det fungerar kommersiellt innan de vågar testa, säger Johan Sjöholm.

Huvudägare i Pastair är brittiska GLG Partners, med Johan Sjöholm som näst största ägare. Bolaget sysselsätter fem personer.

Erik Olausson

Skånemejerier har bestämt sig för att uppdatera trotjänaren Bravo med en apelsinjuice som kallpastöriserats. Metoden, som ska ge bättre smak- […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.