fredag 3 maj 2024

inloggad som

Nytt samarbetsorgan knyter ihop regionens forskningsparker

De fem teknik- och forskningsparkerna i Öresundsregionen har tillsammans med Öresundsuniversitetet gått ihop i ett nytt samarbetsorgan. Första punkten på agendan är att få ESS-anläggningen till Lund.

Öresundsuniversitetet har samlat regionens forskarparker och inkubatorer i vad som fått arbetsnamnet Øresund Science & Technology Parks. I medlemslistan finns förutom forskningsparkerna Ideon i Lund, Medeon i Malmö, Krinova i Kristianstad, Symbion i Köpenhamn och Scion-DTU i Hørsholm även regionens inkubatorer, som Minc i Malmö och Köpenhamnsbaserade 5te. Tillsammans hyser de runt 800 företag med totalt tusentals anställda.

Som första drag ställer sig Øresund Science & Technology Parks bakom Lunds ansökan om att få den europeiska neutronforskningsanläggningen European Spallation Source, ESS. En studie som gjorts visar att ESS-anläggningen på 30 års sikt skulle leda till uppåt 23.000 nya arbetstillfällen i Öresundsregionen.

— Samarbetet stärker oss alla och det förbättrar regionens möjligheter att få hit ESS, säger Ideons VD Hans Möller.

Också David Stray Jørgensen på IT-inkubatorn 5te i Köpenhamn är positiv till det nya samarbetet mellan regionens forskarparker.

— Det blir en bra samlingsplats. Eftersom vi redan samarbetar till viss del kan vi lika väl arbeta ihop, göra vissa resor tillsammans och representera regionen utomlands. Det stärker oss utåt men också inåt, säger han.

I dag stod det klart att synkrotronljusanläggningen Max IV fått finansiering. Anläggningen bygger på en helt annan teknik än ESS, men de båda anläggningarna kan komplettera varandra inom framförallt materialforskning. Att Max IV blir verklighet anses därför som ett viktigt dragplåster för att även få ESS till Lund.

Av de 2,6 miljarder kronor som Max IV beräknas kosta står Vetenskapsrådet, Vinnova, Region Skåne och Lunds universitet för sammanlagt 750 miljoner kronor. Resten av pengarna säger sig konsortiet bakom projektet ha fått löfte om i form av bland annat regeringsanslag och forskarmedel från övriga nordiska länderna och Baltikum. Enligt de preliminära planerna ska bygget stå klart 2014.

Beslutet om var ESS ska hamna förväntas komma i maj. Konkurrenter till Lund är spanska Bilbao och ungerska Debrecen.

Bland andra projekt som det nya samarbetsorganet ska driva finns en gemensam webbportal för att underlätta för bolag som vill etablera sig i regionens forskarparker. Enligt Hans Möller finns det även planer på samarbete kring den konferens som International Association of Science Parks (IASP) valt att lägga på Symbion-DTU 2011.

De fem teknik- och forskningsparkerna i Öresundsregionen har tillsammans med Öresundsuniversitetet gått ihop i ett nytt samarbetsorgan. Första punkten på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng […]