fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

TFS siktar på uppköp utanför Europa efter starkt 2008

Uppköp och expansion, men också fördröjda intäkter på grund av det finansiella läget. Kontraktsforskningskoncernen TFS Trial Form Support räknar med ett händelserikt 2009.

— Det här året kommer innebära stora händelser för vårt bolag. Vi kommer mest troligt att expandera utanför Europa, genom uppköp av ganska stora verksamheter, säger Daniel Spasic, koncern-VD och ensam ägare.

TFS Trial Form Support utför kliniska studier — tester på människor — åt främst läkemedels- och bioteknikbolag. Gruppen, med huvudkontor i Lund, har verksamhet i mer än 15 länder och nästan 500 anställda. 2007 låg omsättningen strax över 315 miljoner kronor, med en vinst på drygt 10 procent.

Daniel Spasic kallar 2007 för ett mycket starkt år, men 2008 blev ännu starkare. Siffrorna är inte helt klara, men Spasic avslöjar att bokslutet kommer visa tillväxt på alla nyckeltal och en högre vinst 2008 än 2007, även om det inte är säkert att vinstmarginalen blir högre. Samtidigt känner TFS av den finansiella krisen, genom att kunder drar tillbaka eller skjuter på sina beställningar.

— Vi har helt klart utmaningar det här året. Väldigt många mindre och mellanstora kunder har valt att ställa in projekt. Men framför allt känner vi av att kunder väljer att fördröja större projekt i ett halvt eller ett år, och när de är i 20-30-miljonersklassen så får det såklart effekter på vår verksamhet.

Daniel Spasic beräknar att fördröjningarna i de större projekten motsvarar ett värde på omkring 35 miljoner kronor, som skulle ha börjat intäktsföras redan det första kvartalet i år men nu kommer igång tidigast tredje kvartalet.

Förra året strukturerade TFS Trial Form Support om sin verksamhet till tre separata affärsområden, som till stor del drivs som tre fristående företag. De tre delarna är tidig läkemedelsutveckling som bedrivs vid företagets enhet vid Karolinska sjukhuset i Stockholm, så kallad project delivery som hanterar stora patientstudier i fas II och III, samt konsultverksamhet, där kunder kan hyra in TFS personal. Konsultverksamheten växer snabbast. Enligt Daniel Spasic ökar trenden att kunderna vill kunna flexibelt öka eller minska personalstyrkan, samtidigt som man behåller kontrollen över sina utvecklingsprojekt.

— Konsultdelen är relativt opåverkad av krisen, och växer faktiskt. Vi tror att den kommer utgöra omkring 40 procent av vår omsättning vid slutet av 2009, säger Daniel Spasic.

Lisa Kirsebom

Uppköp och expansion, men också fördröjda intäkter på grund av det finansiella läget. Kontraktsforskningskoncernen TFS Trial Form Support räknar med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.