söndag 8 september 2024

inloggad som

Tredubblad omsättning för Sensodetect

Lundabolaget Sensodetect ökade förra året sin omsättning från 300.000 till en miljon kronor. Tillväxten berodde främst på att flera nya kliniker började använda bolagets apparatur som diagnosstöd vid psykiska sjukdomar.

I första hand används apparaten vid diagnostisering av schizofreni, men sedan en tid har bolaget också utvecklat analysmetoder för ADHD. Även den metoden har börjat locka kunder.

— En norrländsk klinik använder redan metoden och fler tillkommer, säger Johan Källstrand, som tillträdde VD-posten i augusti 2008.

Sensodetects apparat mäter hjärnans reaktion när patienten utsätts för olika ljud, så kallad hjärnstamsaudiometri. Bolagets största intäkter kommer i nuläget från analys av data från mätningarna.

— Vi är i ett läge där vår produkt snart ska kunna bära bolaget. Det går bra, men jag vill inte ge någon prognos för 2009, säger Johan Källstrand.

För att bredda apparatens användningsområde genomför Sensodetect nu en rad andra studier i samarbete med sjukhus runt om i landet. Bland annat har forskare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg undersökt om Sensodetects mätinstrument kan indikera i vilka doser psykofarmaka påverkar hjärnan. Målet är att apparaten ska kunna användas vid framtagandet av nya mediciner. Resultaten har enligt Johan Källstrand hittills varit lovande. Fler studier på ämnet genomförs under året.

Sensodetect har idag ett tjugotal aktieägare där grundarna står för huvuddelen. Av bolagets sju anställda sitter sex sitter i Lund och en i Göteborg. Styrelseordförande är den tidigare Gambrodirektören Leif Smeby.

Joel Lyth

Lundabolaget Sensodetect ökade förra året sin omsättning från 300.000 till en miljon kronor. Tillväxten berodde främst på att flera nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.