torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tredubblad omsättning för Sensodetect

Lundabolaget Sensodetect ökade förra året sin omsättning från 300.000 till en miljon kronor. Tillväxten berodde främst på att flera nya kliniker började använda bolagets apparatur som diagnosstöd vid psykiska sjukdomar.

I första hand används apparaten vid diagnostisering av schizofreni, men sedan en tid har bolaget också utvecklat analysmetoder för ADHD. Även den metoden har börjat locka kunder.

— En norrländsk klinik använder redan metoden och fler tillkommer, säger Johan Källstrand, som tillträdde VD-posten i augusti 2008.

Sensodetects apparat mäter hjärnans reaktion när patienten utsätts för olika ljud, så kallad hjärnstamsaudiometri. Bolagets största intäkter kommer i nuläget från analys av data från mätningarna.

— Vi är i ett läge där vår produkt snart ska kunna bära bolaget. Det går bra, men jag vill inte ge någon prognos för 2009, säger Johan Källstrand.

För att bredda apparatens användningsområde genomför Sensodetect nu en rad andra studier i samarbete med sjukhus runt om i landet. Bland annat har forskare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg undersökt om Sensodetects mätinstrument kan indikera i vilka doser psykofarmaka påverkar hjärnan. Målet är att apparaten ska kunna användas vid framtagandet av nya mediciner. Resultaten har enligt Johan Källstrand hittills varit lovande. Fler studier på ämnet genomförs under året.

Sensodetect har idag ett tjugotal aktieägare där grundarna står för huvuddelen. Av bolagets sju anställda sitter sex sitter i Lund och en i Göteborg. Styrelseordförande är den tidigare Gambrodirektören Leif Smeby.

Joel Lyth

Lundabolaget Sensodetect ökade förra året sin omsättning från 300.000 till en miljon kronor. Tillväxten berodde främst på att flera nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.