fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt datorspelsföretag till Västra hamnen

|  ,
|  

Västra hamnen i Malmö samlar allt fler bolag som jobbar med digitala medier. Senaste tillskottet är färska datorspelsföretaget Junebug som nyligen flyttat in på Minc.

Junebug grundades i slutet av sommaren, registrerades som aktiebolag i december och hoppas kunna släppa första versionen av sin onlinetjänst redan till hösten. Det handlar om en social värld där umgänget med andra är den viktigaste ingrediensen, men där det också exempelvis ska finnas mindre spel och möjlighet för användare att skapa eget innehåll.

— Affärsmodellen kallas free to play” och innebär att allt grundläggande innehåll är tillgängligt helt gratis. Sedan säljer man till exempel reklamutrymme och premiumtjänster, som kläder eller prylar i spelet, säger företagets VD Ola Holmdahl, som tidigare bland annat jobbat med utvecklingen av spelet Battlefield 1942 och som lärare på spelutbildningen på Högskolan i Skövde.

Den virtuella världen ska lanseras redan när den är klar till 20 procent och därefter utvecklas i dialog med användarna, som kan komma med förslag på nytt innehåll och nya tjänster. Enligt Ola Holmdahl är metoden “live development” redan stor i Asien.

— Affärsmodellen kommer framför allt från Korea, men växer även i Kina, och kom till för att piratmarknaden där ställer till så våldsamma problem, säger han.

För tillfället har Junebug två heltidsanställda medarbetare och ytterligare några på deltid. Bolaget har viss finansiering klar, men söker mer. Att Junebug i början av februari flyttade in på inkubatorn Minc beror delvis på att Malmö börjar bli allt mer av en datorspelsstad.

— Det fanns med i beräkningen, plus att det ligger nära Köpenhamn. Men Malmö i sig är en stad där det händer mycket, säger Ola Holmdahl.

Västra hamnen i Malmö samlar allt fler bolag som jobbar med digitala medier. Senaste tillskottet är färska datorspelsföretaget Junebug som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.