måndag 13 maj 2024

inloggad som

Nytt datorspelsföretag till Västra hamnen

|  ,
|  

Västra hamnen i Malmö samlar allt fler bolag som jobbar med digitala medier. Senaste tillskottet är färska datorspelsföretaget Junebug som nyligen flyttat in på Minc.

Junebug grundades i slutet av sommaren, registrerades som aktiebolag i december och hoppas kunna släppa första versionen av sin onlinetjänst redan till hösten. Det handlar om en social värld där umgänget med andra är den viktigaste ingrediensen, men där det också exempelvis ska finnas mindre spel och möjlighet för användare att skapa eget innehåll.

— Affärsmodellen kallas free to play” och innebär att allt grundläggande innehåll är tillgängligt helt gratis. Sedan säljer man till exempel reklamutrymme och premiumtjänster, som kläder eller prylar i spelet, säger företagets VD Ola Holmdahl, som tidigare bland annat jobbat med utvecklingen av spelet Battlefield 1942 och som lärare på spelutbildningen på Högskolan i Skövde.

Den virtuella världen ska lanseras redan när den är klar till 20 procent och därefter utvecklas i dialog med användarna, som kan komma med förslag på nytt innehåll och nya tjänster. Enligt Ola Holmdahl är metoden “live development” redan stor i Asien.

— Affärsmodellen kommer framför allt från Korea, men växer även i Kina, och kom till för att piratmarknaden där ställer till så våldsamma problem, säger han.

För tillfället har Junebug två heltidsanställda medarbetare och ytterligare några på deltid. Bolaget har viss finansiering klar, men söker mer. Att Junebug i början av februari flyttade in på inkubatorn Minc beror delvis på att Malmö börjar bli allt mer av en datorspelsstad.

— Det fanns med i beräkningen, plus att det ligger nära Köpenhamn. Men Malmö i sig är en stad där det händer mycket, säger Ola Holmdahl.

Västra hamnen i Malmö samlar allt fler bolag som jobbar med digitala medier. Senaste tillskottet är färska datorspelsföretaget Junebug som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.