torsdag 21 november 2024

inloggad som

Goda idéer riskerar sotdöden i dagens konjunktur

|  , , , ,

Kort sagt: Lågkonjunkturen har sänkt aktiviteten på riskkapitalmarknaden och innovationsbolagen känner nu av de hårdare tiderna. Intresset för nyföretagande har också fått en knäck och därmed ökar risken för att affärsidéer som skulle kunna bli framtidens tillväxtföretag aldrig får grogrund.

Av Kristian Svensson

Folk och företag håller hårdare i slantarna i svagare konjunktur. Det gäller privata investeringar, men också riskkapitalbolagens satsningar. Det drabbar direkt de innovationsverksamheter som är beroende av extern finansiering för att utveckla sina affärsidéer till marknadsmässigt bärande produkter.

Osäkerheten är fortfarande stor om hur djup och lång lågkonjunkturen blir. Riskkapitalbolagen avvaktar nya investeringar, eftersom den befintliga portföljen kan behöva långt mer stöd än tidigare planerat. Vidare är möjligheten till exit, det vill säga sälja av sina innehav, högst begränsad.

Nu har problemen börjat synas på nära håll. Rapidus har rapporterat om Lundaföretaget ComPower, som på grund av pengabrist tvingats dra i nödbromsen för utvecklingen och lanseringen av sin elgenererande värmepanna. Såväl personal som hyreskontrakt har sagts upp.

Ett annat exempel är Malmöbaserade Ospol, som inte fick ihop tillräckligt med intresserade för att kunna fullfölja en nyemission i höstas. Bolaget har utvecklat en ny typ av tandimplantat, baserade på titanskruvar i käkbenet. Trots kraftig tillväxt för produkten kraschade emissionen som skulle lyfta affärerna ytterligare.

Samtidigt har det danska bioteknikbolaget Aresa gett upp hoppet om att hitta ytterligare riskvilligt kapital till sin flerfaldigt prisbelönta idé om att låta planterade växter indikera minerad mark.

Det är med andra ord inte lätt att vara entreprenör i konjunkturnedgång. Och det verkar många ha tagit fasta på.

Rapidus har granskat Bolagsverkets statistik över nystartade företag och hittat en dyster utveckling. Nyföretagandet sjunker — och i Malmö och Lund ser det värre ut än i riket som helhet. Under andra halvåret i fjol startades tretton respektive nitton procent färre aktiebolag och enskilda firmor i Malmö och Lund, än samma tid året innan. I Helsingborg var tappet drygt två procent, jämfört med tio procent i landet i stort.

Statistiken är brokig på det viset att den innehåller bolag från alla typer av branscher, men det går ändå att dra slutsatsen att det inte är alltför hett att vara egen företagare i dag.

Kanske vänder trenden när arbetsmarknaden blir allt kärvare och fler måste ta eget ansvar för sin försörjning. Om alternativet är a-kassa kan det vara lättare att våga ta steget och sjösätta en gammal affärsidé. Faktum är att både affärsrådgivarna på Teknopol och studentinkubatorn Venture Lab vittnar om ett ökat tryck från nya teknikföretag under senare delen av 2008.

Men det är inte bara idéer i småföretag som riskerar sotdöden i den ekonomiska svackan. Awapatent släppte i veckan en rapport som visar att hela nitton procent av forsknings- och utvecklingscheferna i Malmö- Lundområdet tror på neddragningar inom FoU framöver, vilket är den sämsta siffran i landet.

Det sägs att det är under svåra tider som storföretag som Skype föds, och att de som gör satsningar i lågkonjunktur blir de verkliga vinnarna på sikt. Men frågan är hur många goda idéer som nu blir liggande på hyllan och inte får sina vingar prövade.

Klart står att det är oklokt att skära för hårt i forskningsbudgetarna. Det är också viktigt att riskkapitalsatsningar, som den nya investeringsfond som bland andra Region Skåne och Innovationsbron håller på att dra igång, kommer snabbt på plats. Det börjar även bli dags för aktörer som årsgamla Ikea GreenTech att göra sina första investeringar.

För det gäller att tänka långsiktigt. Om bolag som Aresa, ComPower och Ospol skulle slå igenom stort, lär det inte ske detta eller kanske inte heller nästa år, utan det handlar om att rusta inför den ljusare framtid som med all säkerhet kommer längre fram. Finanskrisen har pressat värderingarna av utvecklingsbolagen och det börjar bli läge att fynda — innan för många av dem går omkull.

Kristian Svensson

Kort sagt: Lågkonjunkturen har sänkt aktiviteten på riskkapitalmarknaden och innovationsbolagen känner nu av de hårdare tiderna. Intresset för nyföretagande har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.