söndag 5 maj 2024

inloggad som

Goda idéer riskerar sotdöden i dagens konjunktur

|  , , , ,

Kort sagt: Lågkonjunkturen har sänkt aktiviteten på riskkapitalmarknaden och innovationsbolagen känner nu av de hårdare tiderna. Intresset för nyföretagande har också fått en knäck och därmed ökar risken för att affärsidéer som skulle kunna bli framtidens tillväxtföretag aldrig får grogrund.

Av Kristian Svensson

Folk och företag håller hårdare i slantarna i svagare konjunktur. Det gäller privata investeringar, men också riskkapitalbolagens satsningar. Det drabbar direkt de innovationsverksamheter som är beroende av extern finansiering för att utveckla sina affärsidéer till marknadsmässigt bärande produkter.

Osäkerheten är fortfarande stor om hur djup och lång lågkonjunkturen blir. Riskkapitalbolagen avvaktar nya investeringar, eftersom den befintliga portföljen kan behöva långt mer stöd än tidigare planerat. Vidare är möjligheten till exit, det vill säga sälja av sina innehav, högst begränsad.

Nu har problemen börjat synas på nära håll. Rapidus har rapporterat om Lundaföretaget ComPower, som på grund av pengabrist tvingats dra i nödbromsen för utvecklingen och lanseringen av sin elgenererande värmepanna. Såväl personal som hyreskontrakt har sagts upp.

Ett annat exempel är Malmöbaserade Ospol, som inte fick ihop tillräckligt med intresserade för att kunna fullfölja en nyemission i höstas. Bolaget har utvecklat en ny typ av tandimplantat, baserade på titanskruvar i käkbenet. Trots kraftig tillväxt för produkten kraschade emissionen som skulle lyfta affärerna ytterligare.

Samtidigt har det danska bioteknikbolaget Aresa gett upp hoppet om att hitta ytterligare riskvilligt kapital till sin flerfaldigt prisbelönta idé om att låta planterade växter indikera minerad mark.

Det är med andra ord inte lätt att vara entreprenör i konjunkturnedgång. Och det verkar många ha tagit fasta på.

Rapidus har granskat Bolagsverkets statistik över nystartade företag och hittat en dyster utveckling. Nyföretagandet sjunker — och i Malmö och Lund ser det värre ut än i riket som helhet. Under andra halvåret i fjol startades tretton respektive nitton procent färre aktiebolag och enskilda firmor i Malmö och Lund, än samma tid året innan. I Helsingborg var tappet drygt två procent, jämfört med tio procent i landet i stort.

Statistiken är brokig på det viset att den innehåller bolag från alla typer av branscher, men det går ändå att dra slutsatsen att det inte är alltför hett att vara egen företagare i dag.

Kanske vänder trenden när arbetsmarknaden blir allt kärvare och fler måste ta eget ansvar för sin försörjning. Om alternativet är a-kassa kan det vara lättare att våga ta steget och sjösätta en gammal affärsidé. Faktum är att både affärsrådgivarna på Teknopol och studentinkubatorn Venture Lab vittnar om ett ökat tryck från nya teknikföretag under senare delen av 2008.

Men det är inte bara idéer i småföretag som riskerar sotdöden i den ekonomiska svackan. Awapatent släppte i veckan en rapport som visar att hela nitton procent av forsknings- och utvecklingscheferna i Malmö- Lundområdet tror på neddragningar inom FoU framöver, vilket är den sämsta siffran i landet.

Det sägs att det är under svåra tider som storföretag som Skype föds, och att de som gör satsningar i lågkonjunktur blir de verkliga vinnarna på sikt. Men frågan är hur många goda idéer som nu blir liggande på hyllan och inte får sina vingar prövade.

Klart står att det är oklokt att skära för hårt i forskningsbudgetarna. Det är också viktigt att riskkapitalsatsningar, som den nya investeringsfond som bland andra Region Skåne och Innovationsbron håller på att dra igång, kommer snabbt på plats. Det börjar även bli dags för aktörer som årsgamla Ikea GreenTech att göra sina första investeringar.

För det gäller att tänka långsiktigt. Om bolag som Aresa, ComPower och Ospol skulle slå igenom stort, lär det inte ske detta eller kanske inte heller nästa år, utan det handlar om att rusta inför den ljusare framtid som med all säkerhet kommer längre fram. Finanskrisen har pressat värderingarna av utvecklingsbolagen och det börjar bli läge att fynda — innan för många av dem går omkull.

Kristian Svensson

Kort sagt: Lågkonjunkturen har sänkt aktiviteten på riskkapitalmarknaden och innovationsbolagen känner nu av de hårdare tiderna. Intresset för nyföretagande har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.