fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till Øresundsuniversitetets nya direktör Lars Montelius…

… som tog över rodret vid nyår.

Vad vill du göra på nya jobbet?

— Jag ser väldigt stora möjligheter för regionen att utvecklas ännu mer och att bli mer känd utåt, men även inåt – inte bara för anställda och studerande vid våra medlemsuniversitet, utan för alla som bor och arbetar här. Vi i regionen ska visa att vi faktiskt arbetar tillsammans.

Vad har du gjort tidigare?

— 1977 började jag som student vid LTH, 1981 var jag färdig civilingenjör och 1987 blev jag doktor i fysik. Jag har nu sysslat med nanofysik och nanoteknologi i mer än 20 år och arbetat på fysiska institutionen, men har också varit ett drygt år på IBMs forskningscenter i New York. De senaste sex åren har jag också varit prefekt på fysiska institutionen.

Vilka utmaningar är de största framöver för ØU?

— Jag ser två utmaningar: att utveckla och förstärka det internationella anseendet och att stärka bilden inåt i regionen. Alla medborgare ska veta vad det finns för potential och vad som sker i regionen. Alla universitet ska veta hur de kan använda sig av Øresundsuniversitetet – det vet de inte i dag – och kunna utveckla det.

Vad händer om Lund inte får ESS?

— Då går vi miste om en stor möjlighet att göra det här till en ännu vassare högteknologisk region, något som även kommer näringslivet till nytta. Och vi missar möjligheten att höja regionens anseende internationellt. Med ESS och Max IV blir vi en mäktig region, kanske den mäktigaste i världen. ESS skulle bli ett fyrtorn med stor lyskraft.

Har Øresundsuniversitetet några intressanta projekt på gång?

— Ja, ett handlar om att skapa ett materialvetenskapligt centrum och ett annat om att ytterligare stärka nanovetenskapen i regionen. Dessutom ser jag det som väldigt viktigt att utveckla det kommunikativa, till exempel genom danska för svenskar och svenska för danskar. Det gäller även för folk i näringslivet, eftersom språkliga problem kan göra beslutsprocesser otydliga och diskussioner onödigt långa. Och om man går över till ett främmande språk förlorar man alla nyanser och det är väldigt synd.

… som tog över rodret vid nyår. Vad vill du göra på nya jobbet? — Jag ser väldigt stora möjligheter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.