torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Øresundsuniversitetets nya direktör Lars Montelius…

… som tog över rodret vid nyår.

Vad vill du göra på nya jobbet?

— Jag ser väldigt stora möjligheter för regionen att utvecklas ännu mer och att bli mer känd utåt, men även inåt – inte bara för anställda och studerande vid våra medlemsuniversitet, utan för alla som bor och arbetar här. Vi i regionen ska visa att vi faktiskt arbetar tillsammans.

Vad har du gjort tidigare?

— 1977 började jag som student vid LTH, 1981 var jag färdig civilingenjör och 1987 blev jag doktor i fysik. Jag har nu sysslat med nanofysik och nanoteknologi i mer än 20 år och arbetat på fysiska institutionen, men har också varit ett drygt år på IBMs forskningscenter i New York. De senaste sex åren har jag också varit prefekt på fysiska institutionen.

Vilka utmaningar är de största framöver för ØU?

— Jag ser två utmaningar: att utveckla och förstärka det internationella anseendet och att stärka bilden inåt i regionen. Alla medborgare ska veta vad det finns för potential och vad som sker i regionen. Alla universitet ska veta hur de kan använda sig av Øresundsuniversitetet – det vet de inte i dag – och kunna utveckla det.

Vad händer om Lund inte får ESS?

— Då går vi miste om en stor möjlighet att göra det här till en ännu vassare högteknologisk region, något som även kommer näringslivet till nytta. Och vi missar möjligheten att höja regionens anseende internationellt. Med ESS och Max IV blir vi en mäktig region, kanske den mäktigaste i världen. ESS skulle bli ett fyrtorn med stor lyskraft.

Har Øresundsuniversitetet några intressanta projekt på gång?

— Ja, ett handlar om att skapa ett materialvetenskapligt centrum och ett annat om att ytterligare stärka nanovetenskapen i regionen. Dessutom ser jag det som väldigt viktigt att utveckla det kommunikativa, till exempel genom danska för svenskar och svenska för danskar. Det gäller även för folk i näringslivet, eftersom språkliga problem kan göra beslutsprocesser otydliga och diskussioner onödigt långa. Och om man går över till ett främmande språk förlorar man alla nyanser och det är väldigt synd.

… som tog över rodret vid nyår. Vad vill du göra på nya jobbet? — Jag ser väldigt stora möjligheter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.