torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Forskningssamarbete mellan Öresund och Hamburg

|  
|  ,

The Science Corridor. Det är namnet på ett stort forskningssamarbete mellan Öresundsregionen och Hamburg som kommer att bli verklighet om neutronforskningsanläggningen ESS placeras i Lund.

I Lund ska ESS och synkotronljusanläggningen Max IV finnas – i Hamburg finns DESY, ett stort forskningscenter för partikelfysik, där bland annat laseranläggningen XFEL är på väg att byggas. Och däremellan ligger Köpenhamn, med forskningscenter som det välrenommerade Niels Bohr Institutet och en kommande anläggning för behandling av datan från ESS.

— Det här blir utan tvekan Europas starkaste projekt inom forskningsinfrastruktur om vi lyckas. Anläggningarna kompletterar varandra och kommer att skapa ett kraftfält, säger Bengt Streijffert, som fram till årsskiftet varit direktör för Øresundsuniversitetet.

Planen har arbetats fram av Allan Larsson, chefsförhandlare för ESS och styrelseordförande för Lunds universitet. Tanken är att Hamburg med sina 5-6 universitet ska bygga upp en likadan organisation som Øresund Science Region och sedan ska samarbetet bli allt mer intensivt.

— För forskare och företag som vill använda anläggningarna kommer det att finnas mer tid vid experimentanläggningarna att köpa. Och tyska forskningsanläggningar och företag som Airbus är mycket intresserade av samarbetet, säger Bengt Streijffert.

Han menar att beslutet om en Fehmarn Bältbro, som kommer att göra restiden betydligt kortare mellan Öresundsregionen och Hamburg, haft stor betydelse.

— Broar är mycket viktigare än vi tror, de skapar också en andlig bro. Om vi bara får ESS till Lund är det säkert att The Science Corridor blir verklighet, lika säkert som att vi får en Fehmarn Bältbro, säger Bengt Streijffert.

The Science Corridor. Det är namnet på ett stort forskningssamarbete mellan Öresundsregionen och Hamburg som kommer att bli verklighet om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.