tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Forskningssamarbete mellan Öresund och Hamburg

|  
|  ,

The Science Corridor. Det är namnet på ett stort forskningssamarbete mellan Öresundsregionen och Hamburg som kommer att bli verklighet om neutronforskningsanläggningen ESS placeras i Lund.

I Lund ska ESS och synkotronljusanläggningen Max IV finnas – i Hamburg finns DESY, ett stort forskningscenter för partikelfysik, där bland annat laseranläggningen XFEL är på väg att byggas. Och däremellan ligger Köpenhamn, med forskningscenter som det välrenommerade Niels Bohr Institutet och en kommande anläggning för behandling av datan från ESS.

— Det här blir utan tvekan Europas starkaste projekt inom forskningsinfrastruktur om vi lyckas. Anläggningarna kompletterar varandra och kommer att skapa ett kraftfält, säger Bengt Streijffert, som fram till årsskiftet varit direktör för Øresundsuniversitetet.

Planen har arbetats fram av Allan Larsson, chefsförhandlare för ESS och styrelseordförande för Lunds universitet. Tanken är att Hamburg med sina 5-6 universitet ska bygga upp en likadan organisation som Øresund Science Region och sedan ska samarbetet bli allt mer intensivt.

— För forskare och företag som vill använda anläggningarna kommer det att finnas mer tid vid experimentanläggningarna att köpa. Och tyska forskningsanläggningar och företag som Airbus är mycket intresserade av samarbetet, säger Bengt Streijffert.

Han menar att beslutet om en Fehmarn Bältbro, som kommer att göra restiden betydligt kortare mellan Öresundsregionen och Hamburg, haft stor betydelse.

— Broar är mycket viktigare än vi tror, de skapar också en andlig bro. Om vi bara får ESS till Lund är det säkert att The Science Corridor blir verklighet, lika säkert som att vi får en Fehmarn Bältbro, säger Bengt Streijffert.

The Science Corridor. Det är namnet på ett stort forskningssamarbete mellan Öresundsregionen och Hamburg som kommer att bli verklighet om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.