torsdag 21 november 2024

inloggad som

Malmö drabbas hårt när BE Group bantar

|  ,

Metallhandelskoncernen BE Group lägger ett sparpaket på 100 miljoner kronor.

I Sverige drabbas enheterna i Malmö och Norrköping hårdast, när 120 anställda ska bort.

 

Bolagets leveranser har rasat tjugo procent under fjärde kvartalet, jämfört med i fjol. Ingen ljusning finns heller i sikte, menar vd Håkan Jeppsson.

 

— Vi har nog aldrig varit med om en liknande inbromsning. Den är kraftfull och över hela linjen, säger Håkan Jeppsson.

 

Den årliga kostnadsnivån ska sänkas 100 miljoner kronor under en tvåårsperiod. 120 personer i främst Sverige, Finland, Polen och Lettland kommer att få lämna sina jobb. Fackliga förhandlingar har inletts, men det är ännu oklart exakt hur de 160 anställda vid huvudkontoret i Malmö drabbas.

 

— Våra största enheter i Sverige är Malmö och Norrköping, och de kommer att drabbas hårdast. Både tjänstemanna- och kollektivsidan ska dras ner, säger Håkan Jeppsson.

 

Under årets tre första kvartal sålde BE Group för sex miljarder kronor. Det gav en vinst före skatt på drygt 530 miljoner. Cirka tjugo procent av omsättningen kom från byggindustrin. Tillsammans med verkstadsindustrin utgör den två av branscherna där efterfrågan nu viker.

 

Företaget, som är noterat på Stockholmsbörsen, kommer att ta engångskostnader för sparprogrammet på 15 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2008. Håkan Jeppsson lämnar själv BE Group under februari, för att bli vd på fönsterbolaget Inwido i Ratosgruppen.

Kristian Svensson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.