onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Malmö drabbas hårt när BE Group bantar

|  ,

Metallhandelskoncernen BE Group lägger ett sparpaket på 100 miljoner kronor.

I Sverige drabbas enheterna i Malmö och Norrköping hårdast, när 120 anställda ska bort.

 

Bolagets leveranser har rasat tjugo procent under fjärde kvartalet, jämfört med i fjol. Ingen ljusning finns heller i sikte, menar vd Håkan Jeppsson.

 

— Vi har nog aldrig varit med om en liknande inbromsning. Den är kraftfull och över hela linjen, säger Håkan Jeppsson.

 

Den årliga kostnadsnivån ska sänkas 100 miljoner kronor under en tvåårsperiod. 120 personer i främst Sverige, Finland, Polen och Lettland kommer att få lämna sina jobb. Fackliga förhandlingar har inletts, men det är ännu oklart exakt hur de 160 anställda vid huvudkontoret i Malmö drabbas.

 

— Våra största enheter i Sverige är Malmö och Norrköping, och de kommer att drabbas hårdast. Både tjänstemanna- och kollektivsidan ska dras ner, säger Håkan Jeppsson.

 

Under årets tre första kvartal sålde BE Group för sex miljarder kronor. Det gav en vinst före skatt på drygt 530 miljoner. Cirka tjugo procent av omsättningen kom från byggindustrin. Tillsammans med verkstadsindustrin utgör den två av branscherna där efterfrågan nu viker.

 

Företaget, som är noterat på Stockholmsbörsen, kommer att ta engångskostnader för sparprogrammet på 15 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2008. Håkan Jeppsson lämnar själv BE Group under februari, för att bli vd på fönsterbolaget Inwido i Ratosgruppen.

Kristian Svensson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad