Snabbanalys: Tomrum i Öresundsamarbetet efter avgång

Köpenhamns borgmästare Frank Jensens plötsliga avgång klockan 12 i går efter anklagelser om sexuella trakasserier och kränkningar är en missil mot Öresundsamarbetet.

En ovetenskaplig Google-sökning på ”Frank Jensen Öresund” ger drygt 200.000 träffar men först och främst drabbas Greater Copenhagen, som grundades 2015 främst på Frank Jensens initiativ. Ordförandeskapet skiftar och senast var han vice ordförande. Denna tjänst, liksom flera andra politiskt utsedda poster, avgår han nu från. 

I samarbetet med Malmö har Frank Jensen byggt upp ett tätt samarbete tillsammans med svenska partikollegan Katrin Stjernfeldt Jammeh. Inte minst har de två varit ivriga förespråkare för en Öresundsmetro mellan Köpenhamn H och Malmö C. Projektet på cirka 30 miljarder danska kronor är beroende av statliga godkännanden och därmed nära regeringskontakter. Frank Jensen har haft dessa kontakter som vice ordförande för de danska socialdemokraterna, där ordföranden är statsminister Mette Fredriksen. 

Även i förhållande till det internationella kommunsamarbetet om framför allt klimatet, C40, etablerade Frank Jensen en varaktig länk mellan Köpenhamn och Malmö när han öppnade C40-toppmötet i den danska huvudstaden i oktober 2019. Som medlem i C40s styrgrupp och med ett permanent C40-kontor har Köpenhamn som klimathuvudstad också lämnat ett viktigt i avtryck i Malmö. 

– Frank Jensen har varit superengagerad i Öresundsamarbetet. Senast har han varit särskilt passionerad för Öresundsmetron. Ansträngningen har burits dels av hans personlighet och dels av den starka axel som han skapat till Malmö, säger Greater Copenhagens vd Tue David Bak till Rapidus.

Frank Jensens inflytande har även nått långt in i Komunnernes Landsforening, där han som styrelsemedlem talat för hela huvudstadsregionen. Bland annat om infrastruktur och framtida Öresundsförbindelser. Dessutom har han protesterat mot att vissa skatteintäkter i den rikare huvudstadsregionen ofta skickas till fattiga områden på Jylland. Frank Jensen lämnar nu politiken helt efter mer än tio år som borgmästare. Hans efterträdare är den mycket mer okända socialdemokraten Lars Weiss, som saknar ministererfarenhet och det nätverk som Frank Jensen byggt över Öresund. Weiss tar även över vice ordförandeposten i Greater Copenhagen.

Keld Broksø

Bransch/Kategori
Företag
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: