EU-pengar till matcenter

Rapidus har tidigare skrivit om planerna på att etablera ett så kallat Knowledge Innovation Community inom livsmedelsforskning i Öresundsregionen. Nu har Lunds universitet fått 2,3 miljoner euro i EU-anslag för att bygga forskningscentret tillsammans med Köpenhamns universitet, Aalborgs universitet och DTU.

Det mesta kring mat och matproduktion ska kunna ingå i forskningscentret, från hälsa till jordbrukets beredskap för klimatförändringar. Vid Lunds universitet handlar det främst om forskning och utbildning inom medicin, teknik, ekonomi och humaniora, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Kopplingarna till näringslivet ska också bli omfattande.

Öresundsregionen blir en nod för det nya forskningscentret, som även kommer bedriva verksamhet i bland annat Nederländerna, Storbritannien, Frankrike, Storbritannien och Italien. Sedan tidigare finns det tre andra Knowledge Innovation Community i Europa, inom klimat, energi och IT. Den sammanlagda budgeten är på 100-150 miljoner euro per år över tio år. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: