lördag 23 november 2024

inloggad som

Acconeer går till börsen innan jul – ska ta in 150 miljoner

Lundabolaget Acconeer har nu ett formellt styrelsebeslut på att bolaget ska gå till First North innan jul och försöka ta in 150 miljoner kronor i listningsemission. Styrelseordföranden Bengt Adolfsson, som genom bolaget BGA Invest är en av storägarna, kommer att satsa en rejäl slant uppger han till Rapidus.

– Både BGA Invest och Winplantan, som i dag är de största ägarna med 22 respektive 17 procent, kommer att gå in med ett ordentligt kapital, säger Bengt Adolfsson utan att vilja ge fler detaljer.

Acconeer utvecklar små och strömsnåla radarsensorer. Tekniken baseras på LTH-forskning om kvantmekaniska komponenter som kan generera korta, precisa radiopulser, så kallade wavelets, energisnålare än med konkurrerande metoder. Tack vare att sensorerna är små, fem gånger fem millimeter, kan de sättas in i kompakta, batteridrivna prylar, och exempelvis användas till avståndsmätning.

Bolaget har sedan en tid tillbaka sensorerna ute hos flera internationella bolag för utvärdering, bland annat i ett projekt där tekniken används för att detektera lediga parkeringsplatser. Några kundutvärderingar börjar nu bli klara.

– Acconeer har långtgående samtal om affärer med flera storbolag, där ett kommer från bilindustrin, säger Bengt Adolfsson.

Acconeer har länge arbetat efter planen att gå till börsen och redan i årsredovisningen för 2015 nämns summan 150 miljoner kronor för en tänkbar listningsemission. Senaste finansieringsrundan var sommaren 2016 då Acconeer fick in 60 miljoner kronor och bland andra Bert Nordberg som ny delägare.

Bolaget planerar nu att dra igång produktion i kommersiell skala och börja sälja sina produkter under senare delen av 2018. De 150 miljonerna kommer troligen att räcka ungefär ett år och därefter är det enligt Bengt Adolfsson tänkt att bolaget ska generera intäkter.

Acconeer grundades 2011 och sysselsätter i dag runt 20 anställda samt 10 konsulter i Lund. I ägarlistan finns, förutom BGA Invest och Winplantan, även Almi Invest, LU Holding, grundarna Mikael Egard, Mats Ärlelid och Lars-Erik Wernersson samt cirka 100 mindre aktieägare. Utöver BGA Invests representanter Bengt Adolfsson och Git Sturesjö Adolfsson sitter Lars-Erik Wernersson, Magnus Wide från Winplantan, tidigare Minc-chefen Mårten Öbrnik och Fingerprint Cards-veteranen Thomas Rex i styrelsen. Vd är Ericsson-veteranen Lars Lindell.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Acconeer har nu ett formellt styrelsebeslut på att bolaget ska gå till First North innan jul och försöka ta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.