fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmö blir bas när U-blox växer inom wifi-teknik

Med köpet av ConnectBlue fick schweiziska börsbolaget U-blox 35 wifi- och Bluetooth-experter i Malmö. Ytterligare uppköp under hösten har gjort teknikenheten – som styrs från Malmö – dubbelt så stor.

U-blox har tidigare främst sysslat med radioteknik av längre räckvidd, som mobilmodem och satellitnavigering. Med köpet av ConnectBlue i maj gjorde det schweiziska börsbolaget sin första satsning på wifi och Bluetooth, som med kort räckvidd men strömsnåla kretsar hittat allt fler tillämpningar när maskiner, fordon och vardagsprylar kopplas upp mot varandra eller internet.

Köpet av ConnectBlue för 185 miljoner kronor var dock bara början för U-blox. I augusti köpte koncernen grekiska Antcor med 25 anställda och i december blev en affär klar med tyska Lesswire, där U-blox tog över teknik och 15 anställda inom Bluetooth- och wifiutveckling åt framförallt bilindustrin.

Rolf_Nilsson− ConnectBlue har tidigare arbetat med bilindustrin, men då har det handlat om att koppla upp maskinerna i produktionen. Lesswires teknik finns inne i själva bilarna, vilket ger mycket större volymer. Det handlar bland annat om att bilarna ska börja kommunicera med varandra, en applikation som verkligen är på gång, säger Rolf Nilsson till Rapidus.

Han var tidigare vd för ConnectBlue och är numera U-blox platschef i Malmö. Det skånska kontoret har blivit koncernens produkt- och utvecklingscenter för wifi- och Bluetoothteknik. ConnectBlues tidigare teknikchef Martin Andersson, utvecklingschef Thomas Frisberg och säljchef Martin Engdahl har numera motsvarande ansvar för verksamheten i både Malmö, Aten och Berlin. I Skåne ska dagens personalstyrka på 35 personer utökas med ett tiotal nyanställda under året, uppger Rolf Nilsson.

Utöver bilindustrin och ConnectBlues tidigare kundgrupper inom läkemedelstillverkning och verkstadsindustri nämner han en uppkopplad mjölkningsrobot från DeLaval som ett intressant kundprojekt.

− Ett kostall är en väldigt krävande miljö, säger Rolf Nilsson.

2013 omsatte ConnectBlue 86 miljoner kronor, med ett knappt minusresultat. Runt en tiondel av försäljningen kom från produktionen av industrikapslade radioenheter, en verksamhet som U-blox sålde av till Halmstadsbaserade HMS Networks i oktober. U-blox, med runt 540 anställda totalt, omsatte 220 miljoner schweizerfranc under 2013.

Erik Olausson

Med köpet av ConnectBlue fick schweiziska börsbolaget U-blox 35 wifi- och Bluetooth-experter i Malmö. Ytterligare uppköp under hösten har gjort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.