lördag 13 juli 2024

inloggad som

Malmö blir bas när U-blox växer inom wifi-teknik

Med köpet av ConnectBlue fick schweiziska börsbolaget U-blox 35 wifi- och Bluetooth-experter i Malmö. Ytterligare uppköp under hösten har gjort teknikenheten – som styrs från Malmö – dubbelt så stor.

U-blox har tidigare främst sysslat med radioteknik av längre räckvidd, som mobilmodem och satellitnavigering. Med köpet av ConnectBlue i maj gjorde det schweiziska börsbolaget sin första satsning på wifi och Bluetooth, som med kort räckvidd men strömsnåla kretsar hittat allt fler tillämpningar när maskiner, fordon och vardagsprylar kopplas upp mot varandra eller internet.

Köpet av ConnectBlue för 185 miljoner kronor var dock bara början för U-blox. I augusti köpte koncernen grekiska Antcor med 25 anställda och i december blev en affär klar med tyska Lesswire, där U-blox tog över teknik och 15 anställda inom Bluetooth- och wifiutveckling åt framförallt bilindustrin.

Rolf_Nilsson− ConnectBlue har tidigare arbetat med bilindustrin, men då har det handlat om att koppla upp maskinerna i produktionen. Lesswires teknik finns inne i själva bilarna, vilket ger mycket större volymer. Det handlar bland annat om att bilarna ska börja kommunicera med varandra, en applikation som verkligen är på gång, säger Rolf Nilsson till Rapidus.

Han var tidigare vd för ConnectBlue och är numera U-blox platschef i Malmö. Det skånska kontoret har blivit koncernens produkt- och utvecklingscenter för wifi- och Bluetoothteknik. ConnectBlues tidigare teknikchef Martin Andersson, utvecklingschef Thomas Frisberg och säljchef Martin Engdahl har numera motsvarande ansvar för verksamheten i både Malmö, Aten och Berlin. I Skåne ska dagens personalstyrka på 35 personer utökas med ett tiotal nyanställda under året, uppger Rolf Nilsson.

Utöver bilindustrin och ConnectBlues tidigare kundgrupper inom läkemedelstillverkning och verkstadsindustri nämner han en uppkopplad mjölkningsrobot från DeLaval som ett intressant kundprojekt.

− Ett kostall är en väldigt krävande miljö, säger Rolf Nilsson.

2013 omsatte ConnectBlue 86 miljoner kronor, med ett knappt minusresultat. Runt en tiondel av försäljningen kom från produktionen av industrikapslade radioenheter, en verksamhet som U-blox sålde av till Halmstadsbaserade HMS Networks i oktober. U-blox, med runt 540 anställda totalt, omsatte 220 miljoner schweizerfranc under 2013.

Erik Olausson

Med köpet av ConnectBlue fick schweiziska börsbolaget U-blox 35 wifi- och Bluetooth-experter i Malmö. Ytterligare uppköp under hösten har gjort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

 • Precis vad Precise behövde

  Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

 • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

  Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

 • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

  Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

 • Ny optimism i Precise

  Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

 • Doro värvar vd från Simris

  Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

 • Acconeer ber om 150 miljoner

  Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

 • Ny kärnkraft ger strålande framtid

  Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

 • Upprustningen ökar hennes affär

  Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.