söndag 3 december 2023

inloggad som

Malmö blir bas när U-blox växer inom wifi-teknik

Med köpet av ConnectBlue fick schweiziska börsbolaget U-blox 35 wifi- och Bluetooth-experter i Malmö. Ytterligare uppköp under hösten har gjort teknikenheten – som styrs från Malmö – dubbelt så stor.

U-blox har tidigare främst sysslat med radioteknik av längre räckvidd, som mobilmodem och satellitnavigering. Med köpet av ConnectBlue i maj gjorde det schweiziska börsbolaget sin första satsning på wifi och Bluetooth, som med kort räckvidd men strömsnåla kretsar hittat allt fler tillämpningar när maskiner, fordon och vardagsprylar kopplas upp mot varandra eller internet.

Köpet av ConnectBlue för 185 miljoner kronor var dock bara början för U-blox. I augusti köpte koncernen grekiska Antcor med 25 anställda och i december blev en affär klar med tyska Lesswire, där U-blox tog över teknik och 15 anställda inom Bluetooth- och wifiutveckling åt framförallt bilindustrin.

Rolf_Nilsson− ConnectBlue har tidigare arbetat med bilindustrin, men då har det handlat om att koppla upp maskinerna i produktionen. Lesswires teknik finns inne i själva bilarna, vilket ger mycket större volymer. Det handlar bland annat om att bilarna ska börja kommunicera med varandra, en applikation som verkligen är på gång, säger Rolf Nilsson till Rapidus.

Han var tidigare vd för ConnectBlue och är numera U-blox platschef i Malmö. Det skånska kontoret har blivit koncernens produkt- och utvecklingscenter för wifi- och Bluetoothteknik. ConnectBlues tidigare teknikchef Martin Andersson, utvecklingschef Thomas Frisberg och säljchef Martin Engdahl har numera motsvarande ansvar för verksamheten i både Malmö, Aten och Berlin. I Skåne ska dagens personalstyrka på 35 personer utökas med ett tiotal nyanställda under året, uppger Rolf Nilsson.

Utöver bilindustrin och ConnectBlues tidigare kundgrupper inom läkemedelstillverkning och verkstadsindustri nämner han en uppkopplad mjölkningsrobot från DeLaval som ett intressant kundprojekt.

− Ett kostall är en väldigt krävande miljö, säger Rolf Nilsson.

2013 omsatte ConnectBlue 86 miljoner kronor, med ett knappt minusresultat. Runt en tiondel av försäljningen kom från produktionen av industrikapslade radioenheter, en verksamhet som U-blox sålde av till Halmstadsbaserade HMS Networks i oktober. U-blox, med runt 540 anställda totalt, omsatte 220 miljoner schweizerfranc under 2013.

Erik Olausson

Med köpet av ConnectBlue fick schweiziska börsbolaget U-blox 35 wifi- och Bluetooth-experter i Malmö. Ytterligare uppköp under hösten har gjort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad