lördag 1 februari 2025

inloggad som

Vad händer med Bactiguard?

Eslövs kommun drar sig ur byggprojektet med medicinteknikbolaget Bactiguard som skulle ge 150 nya jobb i Skåne. Kan Ideon Life Science Village lyckas locka etableringen?

Planen var att Eslövs kommunala industrifastighetsbolag för 100 miljoner kronor skulle bygga en fabrik som Bactiguard kunde hyra. Företaget vill nämligen flytta hem sin tillverkning från Kina. Det handlar om en ny teknik för att försvåra bakterietillväxt på medicinska artiklar, genom att drapera dem med ett tunt lager ädelmetall. Området anses ha stor tillväxtpotential.

Nu backar Eslöv ur samarbetet. Det har blivit för dyrt, avslöjade Skånska Dagbladet i går.

Rapidus har sökt Bactiguard för en kommentar, utan att lyckas. Men i en intervju i november i fjol förklarade den vice VD:n Ewa Ställdal ett stort intresse för Ideon Life Science Village i AstraZenecas gamla lokaler i Lund. Vad som hänt sedan dess är att det står klart att det projektet blir av.

Kanske finns där lämpliga lokaler för Bactiguard, som i senaste bokslutet visade en försäljning på 120 miljoner kronor och en förlust på tio miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande i Lund, Mats Helmfrid, är dock inte lika entusiastisk inför att hjälpa Bactiguard med etableringen genom att färdigställa själva lokalerna, som Eslövs kommun en gång var.

— Det ligger i utkanten av vad som räknas till kommunal verksamhet, men vi är alltid öppna för en diskussion, säger han till Rapidus.

Stockholmsbaserade Bactiguard bildades 2005. Huvudägare är VD Christian Kinch och en av riskkapitalbolaget EQT:s grundare, Thomas von Koch. /Kristian Svensson

Eslövs kommun drar sig ur byggprojektet med medicinteknikbolaget Bactiguard som skulle ge 150 nya jobb i Skåne. Kan Ideon Life […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.